06 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM İstanbul Valiliği'ne şikayet yağdı! 'Akşam saatlerinde evde durulmuyor'

İstanbul Valiliği'ne şikayet yağdı! 'Akşam saatlerinde evde durulmuyor'

Eğlence teknelerinin ‘yüksek sesli müzik kirliliği’nin her geçen gün artması üzerine Boğaz kıyılarında oturanlar İstanbul Valiliği’ni şikâyet yağmuruna tuttu. Denetimlerin artmasıyla 36 bin liraya varan cezalar nedeniyle, bazı tekne sahipleri desibel cihazı alıp müzik sesinin yasal sınırın altında kalması için çalışıyor.

Boğaz hattında müzikli eğlence düzenlenen teknelerin yoğun olarak demir attığı bölgelerin başında Kuruçeşme geliyor. Kuruçeşme’de Makbule Atadan yalısında oturan Nedret Kalaycıoğlu teknelerden rahatsız olduklarını belirterek şunları anlattı: “Eğlence teknelerinin çoğu yalıların önüne demirliyor. Buradan yolcu alıyorlar. Daha sonra sahile yakın yerlerde turluyorlar. Çok yüksek sesle müzik çalıyorlar. Özellikle geceleri ses daha çok duyuluyor. Bu evlerde yaşlı ve hasta insanlar var. Sesten uyuyamıyoruz. Birçok defa şikâyetçi olduk. Ancak bir sonuç alamadık. Sesi kesmek için yalının camlarını değiştirdik. Yalıtımlı camlar kullandık. Sesin daha az gelmesi için masrafa girdik. Hâlâ da bir önlem alınmadı.”

‘AKŞAM SAATLERİNDE EVDE DURULMUYOR’

Boğaz hattındaki evlerde yaşayan Esra Çalışkan ise “Özellikle akşam saatlerinde evin içinde durulmuyor. Bildiğiniz meyhane müzikleri çalıyorlar. Sesten şikâyetçiyiz ama kesin çözüm yok” dedi.

İstanbul Boğazı’nda turistik ve eğlence amaçlı tur düzenleyen gezi tekneleri ile ticari yatların gürültü kirliliğine neden oldukları ihbarları üzerine yetkililer harekete geçti. Özellikle yaz sezonunun açıldığı haziran ayından itibaren İstanbul Valiliği ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri denetimlerini hızlandırdı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, Kıyı Emniyeti personelleri ve deniz polisleri akşam saatlerinde eğlence düzenlenen teknelerde ses denetimi yaptı. Ses desibel kontrollerinde son bir ay içerisinde 5 tekneye 6 bin lira ile 36 bin lira arasında değişen idari para cezası kesildi. İstanbul Valiliği ise tekne sahiplerini ses sistemlerinin Çevre Mevzuatı’nın öngördüğü sınırlara uygun hale getirmeleri konusunda uyardı. 2872 sayılı Çevre Kanunu gereği gündüz zaman diliminde 70 desibel, akşam zaman diliminde 63 desibel ve 23.00 sonrası gece zaman diliminde ise 55 desibelin aşılmaması gerekiyor.

‘TURİST MÜZİK VE EĞLENCE İSTİYOR’

İstanbul Boğazı’ndaki en büyük tur teknelerinden birine sahip olan 30 yıllık kaptan Köksal Tosun durumu şu sözlere özetledi: “Teknemde düğünler, kutlamalar ve eğlenceler düzenliyoruz. Yanımda onlarca kişi çalışıyor. Özellikle yabancı turistler Boğaz’da teknelerimizle geziyor. Ancak son aylarda yoğun şekilde denetimler var. Gelen turist müzik ve eğlence istiyor. Müzik sesini çok açmamamıza rağmen özellikle Avrupa yakasında Bebek, Anadolu yakasında ise Çengelköy bölgesindeki yalı sahipleri, bizleri sürekli şikâyet ediyor. Bu nedenle ağır cezalara maruz kalıyoruz. Kendi sesimizi ölçmek için desibelmetre aldım. Eğlence zamanları kendi sesimizi ölçüyoruz. Bazen haksız yere uyarılara maruz kalıyoruz. Çünkü Boğaz’da tekneler dışında onlarca gece mekânı var. Onların sesleri ile bizim seslerimiz birbirine karışıyor.”

CEZALAR ÇOK AĞIR

Gezi ve eğlence teknesi kaptanı Mustafa Savaş da desibel cihazı ile kendi kontrollerini yaptıklarını belirterek şunları anlattı: “Ses kontrolü çok sağlıklı değil. Denizde ses patlamaları çok oluyor. Rüzgârın da etkisiyle az olan ses çokmuş gibi, yüksek olan ses de kısıkmış gibi gelebiliyor. Şikâyetler yoğun olduğu zamanlarda turistleri Boğaz yerine Marmara açıklarına götürüyoruz. Orada ev yok, insanlar rahatsız olmaz diye düşünüyoruz. Ancak açık denizde bile görevliler ceza kesiyor, kontrol yapıyor. Ayrıca açık deniz dalgalı olduğu için masalardaki bardaklar, tabaklar sallantıdan dolayı düşüp kırılıyor. Turistler de Boğaz’da gezinti istiyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Zaten iş yaptığımız bir yaz sezonu var. Diğer sezonlarda para kazanamıyoruz. Cezalar da çok ağır.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *