05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Karadağ'dan Türkler için yeni vize adımı

Karadağ'dan Türkler için yeni vize adımı

Karadağ'da Türk vatandaşlarına yönelik saldırılar sonrası gerginlik tırmanıyor. Vize uygulaması askıya alındı, kundaklama olayları yaşandı.

Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’da geçtiğimiz cumartesi akşamı yaşanan bir kavga, bölgedeki Türk vatandaşları için tehlikeli bir sürecin başlangıcı oldu. Zabjelo semtinde gerçekleşen olayda bir kişi bıçakla yaralanırken, olayın taraflarından bazılarının Türk vatandaşı olması Karadağ kamuoyunda geniş yankı buldu. Yaşananların ardından sokaklara dökülen bazı radikal gruplar, Türk karşıtı protestolar düzenleyerek tansiyonu daha da yükseltti.

Gelişmelerin ardından Karadağ’da yaşayan yaklaşık 14 bin Türk vatandaşı tedirgin bir bekleyişe girdi. Birlik ve beraberliğe her zamankinden fazla ihtiyaç duyulan bu dönemde, Türk toplumunun hedef alınması millî birlik duygularını da derinden yaraladı. Peki, bu gerilim nasıl bu noktaya geldi?

Türk İşletmelerine Kundaklama Saldırıları Gerçekleşti

Zabjelo’daki kavga sonrası başlatılan karalama kampanyaları ve özellikle bazı Karadağlı siyasetçilerin ayrımcı söylemleri, ne yazık ki fiili saldırılara zemin hazırladı. Yerel medyada, olaya karışan kişilerin "Türk vatandaşları" olarak açık şekilde etiketlenmesi, kamuoyunda öfke dalgası oluşturdu.

Bu atmosferin doğrudan sonucu olarak, önceki gece Karadağ’da Türk vatandaşlarına ait işletmelere yönelik kundaklama eylemleri yaşandı. Bu çirkin saldırılar, yalnızca mal varlıklarını değil, Karadağ’daki Türk toplumunun güvenli yaşam hakkını da hedef aldı. Bu topraklarda barış içinde yaşayan insanlara yöneltilen bu düşmanlık, geçmişin kardeşlik bağlarıyla bağdaşmayan bir utanç tablosu olarak kayıtlara geçti.

Karadağ, Vizesiz Seyahat Uygulamasını Askıya Aldı

Tansiyonun yükselmesiyle birlikte Karadağ hükümeti, Türk vatandaşlarını doğrudan etkileyecek bir karara imza attı. Dün yapılan açıklamayla birlikte, Türk vatandaşlarına tanınan vizesiz seyahat hakkı güvenlik gerekçesiyle geçici olarak askıya alındı. Bu karar, özellikle Karadağ’da yaşayan Türkler ve iş dünyası için büyük bir belirsizliği beraberinde getirdi.

Yeni prosedürlere göre, Karadağ’a seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları artık hızlandırılmış bir vize sürecine tabi tutulacak. Ayrıca ülkede hali hazırda bulunan Türklerin oturum süreçlerinin yasal çerçevede sürdürülmesi adına gerekli adımların atılacağı da açıklandı. Türkiye ile Karadağ arasında geçmişe dayanan dostluk ilişkileri düşünüldüğünde, bu kararın kalıcı hale gelmemesi en büyük temenni.

Bakan Hakan Fidan’dan Diplomatik Girişim

Olayların büyümesi üzerine Türkiye Dışişleri Bakanlığı harekete geçti. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Karadağ Başbakanı Miloyko Spayiç ve Dışişleri Bakanı Ervin İbrahimoviç ile birebir telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Bu görüşmelerde, Türk vatandaşlarının hem güvenliğinin sağlanması hem de temel haklarının korunması yönündeki beklentiler net bir şekilde dile getirildi.

Karadağ makamları, Türk tarafına bu konuda güvence verdiklerini ifade etse de sahadaki gelişmeler bunun pek yansımadığını gösteriyor. Özellikle millî değerlerimize ve yurtdışında yaşayan soydaşlarımıza yönelik saldırılar karşısında daha kararlı adımlar atılması gerektiği açıkça ortad

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *