CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir programı kapsamında esnaf ve sanatkarlarla bir araya gelerek sorun ve talepleri dinledi. Esnafın ekonomik ve sosyal açıdan korunması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, ucuz kredi sağlanması, esnafa yönelik özel bir banka oluşturulması ve “Esnaf Bakanlığı” kurulması gerektiğini söyledi.
Kılıçdaroğlu İzmir’de Esnafla Buluştu
İki günlük İzmir programının ilk ziyaretini Ege Serbest Bölgesi’ne (ESBAŞ) gerçekleştiren Kılıçdaroğlu’na CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, TBMM Grup Başkan Vekilleri Sevda Erdan Kılıç ve Rahmi Aşkın Türeli, CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu ile partililer eşlik etti.
ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler tarafından karşılanan Kılıçdaroğlu’na basına kapalı bir sunum yapıldı.
Kılıçdaroğlu daha sonra İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne (İESOB) geçti. İESOB Başkanı Yalçın Ata ile görüşen Kılıçdaroğlu, esnafın sorunlarını ve taleplerini dinledi.
Kılıçdaroğlu ayrıca 9 Eylül’ün hem İzmir hem de partisinin kuruluş tarihi açısından önem taşıdığını belirterek bu tarihi görkemli bir törenle kutlayacaklarını söyledi.
“Esnafın Korunması Gerekiyor”
Esnaf ve sanatkarların günlük hayatın önemli bir parçası olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, esnafı koruyacak özel yasal düzenlemelere ihtiyaç bulunduğunu savundu.
Esnafın büyümesinin şehirlerin gelişmesine de katkı sağlayacağını belirten Kılıçdaroğlu, CHP olarak uzun süredir “Esnaf Bakanlığı” kurulmasını önerdiklerini söyledi. Böyle bir bakanlığın esnafın sorunlarını doğrudan siyasi otoriteye aktarabilmesi ve çözüm üretilmesi açısından gerekli olduğunu ifade etti.
Halk Bankası’nın esnafın ihtiyaçlarına yeterince karşılık vermediğini savunan Kılıçdaroğlu, esnafa daha uygun koşullarda kredi sağlanması gerektiğini söyledi. Esnafın yalnızca kendi gelirini sağlamadığını, aynı zamanda istihdam oluşturduğunu da vurguladı.
Zincir Mağazalara İlişkin Değerlendirme
Kılıçdaroğlu, esnaf açısından bir diğer riskin yaygın zincir mağazalar olduğunu belirtti. Bu mağazaların sokak aralarından ana caddelere kadar faaliyet göstererek küçük esnafla rekabet ettiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, esnafın söz konusu işletmeler karşısında rekabet imkanının sınırlı olduğunu savundu.
Dünyanın farklı ülkelerinde esnafın çeşitli düzenlemelerle korunduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, Türkiye’de de benzer bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini dile getirdi.
Ahi Evran ve Dayanışma Kültürüne Vurgu
Esnafın Ahi Evran geleneğinden geldiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, bu geleneğin güçlü bir dayanışma kültürünün parçası olduğunu söyledi.
Kılıçdaroğlu, “Esnaf başımızın tacı olmak zorundadır ve esnafın korunması gerekiyor” diyerek esnafa ucuz kredi, özel banka ve sorunlarını aktarabileceği bir bakanlık önerilerini yineledi. Yerel yönetimlerle ilgili sorunların çözülmesi için de çalışacaklarını belirtti.
İESOB Başkanı Yalçın Ata ise esnaf ve sanatkar teşkilatının siyasi partiler üstü bir yapıya sahip olduğunu ifade etti. Önceliklerinin esnafın ve vatandaşların menfaatleri olduğunu söyleyen Ata, merkezi yönetimi ilgilendiren sorunları hükümete, Meclis kapsamındaki konuları siyasi partilere, yerel meseleleri ise belediyelere ilettiklerini kaydetti.
