İstanbul
Parçalı bulutlu
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Mansur Yavaş: “Amaç CHP’yi etkisiz hale getirmek”

Mansur Yavaş: “Amaç CHP’yi etkisiz hale getirmek”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP’deki “mutlak butlan” kararı sonrası 1-2 ay içinde kongre kararı alınması çağrısı yaptı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP’nin 38. Olağan Kurultayı hakkında verilen “mutlak butlan” kararına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yavaş, sürecin sağduyu ve birlik içerisinde yönetilmesi gerektiğini belirterek, partinin kısa süre içinde kongre kararı alması çağrısı yaptı.

Mansur Yavaş, yaptığı açıklamada, yaşanan sürecin CHP’yi iç tartışmaların içine çekmeyi hedeflediğini savundu.

“1-2 ay içinde kongre kararı alınmalı”

Yavaş açıklamasında, “Amaç; Cumhuriyet Halk Partisi’ni kendi içinde tartışmaların içine çekmek, birlik duygusunu zedelemek ve Türkiye’nin ana muhalefetini etkisiz hâle getirmektir” ifadelerini kullandı.

Yaşanan gelişmelerin Türkiye’ye fayda sağlamayacağını belirten Yavaş, gerilimin artırılmaması gerektiğini söyledi.

“Parti kendi iradesiyle kongre kararı almalı”

Mansur Yavaş, çözüm olarak CHP’nin kendi iradesiyle kongre sürecini başlatması gerektiğini ifade etti.

Yavaş, “Bu nedenle yapılması gereken; gerilimi büyütmek değil, aklıselimle hareket ederek partinin kendi iradesiyle 1-2 ay içerisinde kongre kararı alacağını açıklaması ve süreci demokratik teamüller içerisinde işletmesidir” dedi.

“Birlik ve beraberlik içinde atlatmalıyız”

Sükûnet çağrısında bulunan Yavaş, partililerin birlik içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

“Bu süreci birlik ve beraberlik içerisinde, sükûnetle atlatmak; bize umudunu bağlamış milyonlarca insana karşı en büyük sorumluluğumuzdur” diyen Yavaş, herkesin bu sorumluluğa sahip çıkması gerektiğini belirtti.

“Muhalefetin ortak akılda buluşması gerekiyor”

Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal sorunlarına dikkat çeken Mansur Yavaş, muhalefetin ortak hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Yavaş açıklamasında, “Bugün ihtiyaç duyulan şey; sadece Cumhuriyet Halk Partisi’nin kendi içinde kenetlenmesi değildir. Türkiye’nin demokrasiye, hukuka ve millet iradesine inanan tüm muhalefet kesimlerinin ortak akıl ve ortak vicdanda bir araya gelmesidir” ifadelerini kullandı.

Mahkeme ne karar vermişti?

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi, CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde yapılan 38. Olağan Kurultayı’nın iptaline karar vermişti.

Karar kapsamında CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile MYK, Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin tedbiren görevden uzaklaştırıldığı belirtilmişti.

Mahkeme ayrıca, Kemal Kılıçdaroğlu ile önceki yönetimin tedbiren göreve dönmesine hükmetmişti.