İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM MASAK raporu açıklandı: Vakıf gelirleri ve harcamalarına dair çarpıcı tespitler

MASAK raporu açıklandı: Vakıf gelirleri ve harcamalarına dair çarpıcı tespitler

Bolu Belediyesi’ne yönelik yürütülen “icbar suretiyle irtikap” soruşturması kapsamında hazırlanan MASAK raporunda, öğrencilere burs sağlamak amacıyla kurulan BOLSEV Vakfı’nın mali işlemlerine ilişkin dikkat çekici tespitlere yer verildi.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan raporda, Bolu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın (BOLSEV) mali hareketleri detaylı şekilde incelendi. Rapora göre vakıf ve bağlı şirketinin 2024-2025 yılları arasında toplam 116 milyon 800 bin TL gelir elde ettiği tespit edildi.

Söz konusu gelirin, öğrencilere burs sağlamak amacıyla toplandığı belirtilirken, bu tutarın yalnızca 11 milyon 900 bin TL’lik kısmının eğitim yardımlarına ayrıldığı ifade edildi. Kalan miktarın farklı harcama kalemlerinde kullanıldığı kaydedildi.

Harcamalarda dikkat çeken kalemler

Raporda yer alan bulgulara göre, vakıf gelirlerinin önemli bir kısmının sokak hayvanları için mama alımında kullanıldığı belirlendi. 2025 yılı içerisinde 10 milyon TL’nin üzerinde kedi ve köpek maması alımı yapıldığı ifade edildi.

Ayrıca, söz konusu işlemler kapsamında 5 milyon TL tutarında iade faturası düzenlendiği tespit edildi. MASAK raporunda, bu alım ve iade sürecinin dikkat çekici bulunduğu ve vakfın faaliyet alanı ile doğrudan ilişkili olmadığı vurgulandı.

Mama ticareti ve para transferleri

Raporda, BOLSEV üzerinden Manisa merkezli Hermos Gıda isimli şirkete 6 milyon 834 bin 310 TL tutarında para transferi gerçekleştirildiği bilgisi yer aldı. Bu şirketle yapılan işlemlerin kapsamı ve niteliği de inceleme konusu oldu.

MASAK, yüksek tutarlı alım ve iade işlemleri ile vakfın faaliyet alanı dışındaki ticari hareketlerin “dikkat çekici” olduğunu değerlendirdi. Ayrıca, ilgili şirketin vergi kaçakçılığına ilişkin istihbari kayıtlarda yer aldığı bilgisine de raporda yer verildi.

4 adet sıfır araç alımı

İnceleme kapsamında vakfın 2025 yılı içerisinde toplam değeri 11 milyon 300 bin TL’yi aşan 4 adet sıfır kilometre araç satın aldığı da tespit edildi. Bu alımların vakfın faaliyetleriyle uyumu da değerlendirme konusu oldu.

Can Özcan’ın hesap hareketleri incelendi

Soruşturma dosyasına giren MASAK kayıtlarında, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın oğlu Can Özcan’ın finansal hareketleri de yer aldı. Rapora göre, öğrenci olduğu belirtilen Can Özcan’ın bir yıl süren ticari faaliyetlerinde yüksek hacimli işlemler gerçekleştirdiği tespit edildi.

Kayıtlarda, Can Özcan’ın ticari faaliyetlerinin büyük ölçüde babası ve babasına ait şirketle sınırlı olduğu ifade edildi. 2022 yılında 293 bin TL zarar beyan ederek ticari faaliyetlerini sonlandırdığı belirtildi.

Mali profil ile işlemler arasında uyumsuzluk tespiti

Raporda, zarar beyanına rağmen Can Özcan’ın toplam değeri 7 milyon 300 bin TL’yi bulan iki gayrimenkul ve iki sıfır kilometre araç satın aldığı bilgisi yer aldı. Bu durumun mali profil ile finansal işlemler arasında uyumsuzluk oluşturduğu değerlendirildi.

MASAK raporunda, “Şahsın yaşı ve geçmiş çalışma hayatı ile mali ve mesleki profili dikkate alındığında, gerçekleştirdiği finansal işlemler ile mali ve mesleki profili arasında uyumsuzluk bulunduğu anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Soruşturma süreci devam ediyor

Ortaya çıkan bulguların ardından, söz konusu işlemlerin hukuki boyutu ve sorumluların tespiti için yürütülen soruşturmanın devam ettiği öğrenildi. MASAK raporu, ilgili kurumlar tarafından yapılacak değerlendirmeler açısından önemli bir veri kaynağı olarak öne çıkıyor.