05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM MEB harekete geçti! Zorunlu lise eğitiminde büyük değişim yaşanacak

MEB harekete geçti! Zorunlu lise eğitiminde büyük değişim yaşanacak

Milli Eğitim Bakanlığı, lise eğitimi modelini değiştiriyor. Zorunlu eğitime dair 3 yeni model gündemde.

Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süredir kamuoyunun gündeminde yer alan zorunlu lise eğitimi konusunu yeniden değerlendirme kararı aldı. Eğitimde köklü değişikliklerin kapıda olduğu bu süreçte, dünyada ve Türkiye'de yaşanan dönüşümler, özellikle yapay zekâ destekli eğitim teknolojilerinin yaygınlaşması, mevcut eğitim sistemine yönelik reform taleplerini artırdı. Artan okullaşma oranları, eğitim dışı öğrenme fırsatlarının çoğalması ve eğitim-istihdam ilişkilerindeki kopukluk, zorunlu eğitim süresinin gözden geçirilmesini zorunlu kıldı.

Bu gelişmenin geleceğimizi nasıl etkileyeceğini hiç düşündünüz mü?

Bakanlık, Esnek Eğitim Modeli Üzerinde Çalışıyor

Sabah Gazetesi’nin haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı mevcut 4+4+4 eğitim sisteminin son iki yılı olan lise 3 ve 4. sınıflarda daha esnek bir yapı oluşturmak için hazırlıklar yürütüyor. Bu doğrultuda, merkezi sınavların öğrenciler üzerindeki baskısını azaltacak, bireysel gelişimi önceleyen ve modern eğitim anlayışına uygun yeni düzenlemeler planlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın hedefi; gençlerin yalnızca akademik değil, aynı zamanda sosyal ve kişisel gelişimlerine de katkı sunacak, çağın ihtiyaçlarına uyumlu bir lise modeli inşa etmek. Eğitimcilerden, sivil toplum kuruluşlarından ve alan uzmanlarından gelen öneriler ışığında, sistemsel değişikliklerin şekillendirilmesi bekleniyor.

Masada 3 Alternatif Model Var

Geliştirilen modeller, öğrencinin eğitim yolculuğunda hem daha bilinçli kararlar almasını sağlamayı hem de bireysel tercihlere uygun seçenekler sunmayı hedefliyor. Bakanlığın değerlendirmeye aldığı modeller ise şöyle:

1. 3+1 Modeli

Bu modelde lise eğitimi üç yıl zorunlu olacak, 12. sınıf ise öğrencinin üniversiteye hazırlık yılı olarak yapılandırılacak. Öğrenci, üçüncü yıl sonunda diplomasını alacak, dileyenler üniversite sınavı için 4. sınıfa devam edebilecek. Bu yaklaşım, öğrencilerin daha erken iş hayatına veya yükseköğretime yönelmesine imkân tanıyacak.

2. 2+2 Modeli

İkinci modelde, öğrenciler 10. sınıfı bitirdiklerinde lise diploması alabilecekler. Akademik kariyer hedefleyen öğrenciler ise iki yıl daha devam ederek ileri düzey eğitim alacak. Böylece gençler, hem eğitim hem de kariyer planlamasında daha fazla esneklik kazanacak.

3. Yaş Temelli Model

Son öneri ise zorunlu eğitimin yaş temelli olarak şekillendirilmesini içeriyor. Bu senaryoda, 16 yaşını dolduran öğrenciler zorunlu eğitim kapsamından çıkabilecek. Bazı öneriler ise lise eğitiminin tümüyle zorunluluktan çıkarılmasını gündeme getiriyor. Bu model, bireysel özgürlükleri artırmayı savunsa da, uzun vadeli sosyal etkileriyle dikkat çekiyor.

Kararı Siyaset Verecek

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, katıldığı bir televizyon programında yapılan çalışmalara dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin, yükseköğretime geçişin yaygınlaştığına ve bu durumun zorunlu eğitimi fiilen 16 yıla çıkardığına dikkat çekti. Ancak bu durumun, mesleki ve teknik eğitim alanında nitelikli eleman sıkıntısı yarattığını belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *