İzmir’in Menderes ilçesinde Belediye Başkanı İlkay Çiçek’in tutuklanmasının ardından görevden uzaklaştırılması üzerine belediye meclisinde başkanvekili seçimi yapıldı. Dört tura uzayan seçim sürecinde salonda arbede yaşandı. Verilen 15 dakikalık aranın ardından gerçekleştirilen dördüncü turda AKP’li Asuman Şen 15 oy alarak Menderes Belediye Başkanvekili seçildi. YENİ Parti adayı Barış Gürsoy ise 12 oy aldı.
Menderes Belediyesi’nde Başkanvekili Seçimi
Menderes Belediye Meclisi, görevden uzaklaştırılan Belediye Başkanı İlkay Çiçek’in yerine görev yapacak başkanvekilini belirlemek amacıyla toplandı.
Seçimde AKP’den Asuman Şen, CHP’den Mehmet Ali Akar ve YENİ Parti’den Barış Gürsoy aday oldu. Bağımsız Meclis Üyesi Mustafa Öztürk de başkanvekilliği için adaylığını koydu.
İlk turda toplam 28 oy kullanıldı. Adayların aldığı oylar şöyle sıralandı:
Asuman Şen (AKP): 12
Barış Gürsoy (YENİ Parti): 10
Mehmet Ali Akar (CHP): 5
Mustafa Öztürk (Bağımsız): 1
İlk turda sonuç alınamaması üzerine ikinci tur oylamaya geçildi.
Menderes Belediyesi Meclisi’nde Gerginlik
İkinci turda kullanılan oylardan üçü geçersiz sayıldı. Bu turda AKP adayı Asuman Şen 10, YENİ Parti adayı Barış Gürsoy 9, CHP adayı Mehmet Ali Akar 5 ve bağımsız aday Mustafa Öztürk 1 oy aldı.
Oyların sayımı sırasında geçersiz oy konusunda tartışma çıktı. CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü tartışmanın ardından salonu terk etti. Gümrükçü ile birlikte CHP’liler de salondan ayrıldı.
CHP’nin üçüncü tur sırasında salonda bulunmaması nedeniyle bu turda toplam 23 oy kullanıldı. Asuman Şen 13, Barış Gürsoy ise 10 oy aldı.
AKP’liler Salonun Kapısını Tuttu
Üçüncü turun ardından YENİ Parti seçimlere ara verilmesini talep etti. AKP’liler ise “Biz çıkmıyorsak kimse çıkamaz” diyerek salonun kapısını tuttu.
Bunun üzerine salonda arbede yaşandı. Yaşanan olayların ardından başkanvekili seçimine 15 dakika ara verildi.
CHP’li meclis üyeleri aranın ardından gerçekleştirilecek dördüncü tur oylama için yeniden salona döndü.
Menderes Belediyesi AKP’ye Geçti
Dördüncü turda AKP adayı Asuman Şen ile YENİ Parti adayı Barış Gürsoy yarıştı. Oylamanın tamamlanmasının ardından sonuçlar açıklandı.
Dördüncü tur sonuçları şöyle oldu:
Asuman Şen (AKP): 15
Barış Gürsoy (YENİ Parti): 12
Bu sonuçla AKP’li Asuman Şen, Menderes Belediye Başkanvekili seçildi. Böylece Menderes Belediyesi’nde başkanvekilliği görevine AKP’li bir isim geldi.
İlkay Çiçek Neden Görevden Uzaklaştırıldı?
Menderes Belediyesi’ndeki başkanvekili seçimine giden süreç, 7 Ağustos’ta gerçekleştirilen operasyonun ardından başladı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Menderes Belediyesi’ne düzenlenen operasyonda, Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek’in de aralarında bulunduğu 10 kişi tutuklandı.
Tutuklananlar arasında Belediye Başkan Yardımcıları Rüzgar Sönmez ve Mesut Taşdemir, Belediye İmar ve Şehircilik Müdürü İbrahim Yalça, Belediye Plan ve Proje Müdürü Durmuş Parım, Belediye Yapı Kontrol Müdürü Ömer Eryılmaz ile Belediye Plan ve Proje Müdür Vekili Yaprak Uçak yer aldı.
Belediye Meclis Üyeleri Emre Pala ve Ferdi Hepyılmaz ile Mustafa Pala da tutuklanan isimler arasında bulunuyordu.
İlkay Çiçek CHP’den İstifa Etti
Operasyonun ardından İlkay Çiçek, CHP tarafından kesin ihraç talebiyle tedbirli olarak Yüksek Disiplin Kurulu’na (YDK) sevk edildi.
İçişleri Bakanlığı, 8 Ağustos’ta İlkay Çiçek’i “tedbir amacıyla” Menderes Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırdı.
Çiçek, 10 Ağustos’ta CHP’den istifa etti. CHP Genel Merkezi’ne sunduğu istifa dilekçesinde, hakkındaki suçlamalar konusunda savunması alınmadan ve kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmadan kesin ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk edilmesine tepki gösterdi.
Partisinin kendisine savunma hakkı tanımadığını belirten İlkay Çiçek, “Bu kez de emek verdiğim partim tarafından lekelendim” ifadelerini kullandı.
