7595 sayılı Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun kapsamında oluşturulan Milli Dayanışma ve Bütünleşme Koordinasyon Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda kurulun çalışma esasları ve devlet kurumları arasındaki koordinasyon ele alınırken, dört alt komisyonun oluşturulması kararlaştırıldı.
7595 Sayılı Kanun Sonrası İlk Toplantı
Milli Dayanışma ve Bütünleşme Koordinasyon Kurulu, kanunun yürürlüğe girmesinin ardından ilk kez toplandı.
Toplantının ardından kurul tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkenin ve bölgenin terörden bütünüyle arındırılması, şiddet ve silahların gündemden çıkarılması ve kardeşlik ortamının güçlendirilmesi amacıyla yürütülen sürece ilişkin bilgi verildi.
Açıklamada, 7595 sayılı Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun’un Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yüksek bir toplumsal ve siyasi mutabakatla kabul edildiği belirtildi.
Kanun 18 Ağustos 2026’da Yürürlüğe Girdi
Kurulun açıklamasında, söz konusu kanunun 18 Ağustos 2026 itibarıyla yürürlüğe girdiği ve bunun ardından idari mekanizmaların harekete geçirildiği bildirildi.
Sürecin Türkiye’nin iç huzurunu ve toplumsal bütünleşmesini güçlendirmesinin yanı sıra sınır ötesindeki istikrarsızlıklara karşı bölgenin barış, refah ve güven ortamına kavuşmasını amaçladığı ifade edildi.
Dört Alt Komisyon Kurulacak
İlk toplantıda kurulun işleyişi ve sürece dahil olan devlet kurumlarının yürüteceği çalışmaların koordinasyonu görüşüldü. Kurul çalışmalarının sevk ve idaresinde uygulanacak usul ve esaslar da ele alındı.
Toplantıda Adli ve Hukuki İşler Koordinasyon Alt Komisyonu, İzleme ve Tespit Alt Komisyonu, Sosyal Uyum ve Bütünleşme Alt Komisyonu ile Silahsızlanma ve Stratejik Koordinasyon Alt Komisyonunun oluşturulması kararlaştırıldı.
Kurulun açıklamasında, devlet kurumlarının eş güdüm içerisinde çalışmalarını sürdüreceği belirtildi.
Cevdet Yılmaz: Hayırlı Olsun
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da toplantının ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Yılmaz, “7595 sayılı Kanun kapsamında oluşturulan Milli Dayanışma ve Bütünleşme Koordinasyon Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirmiştir. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
