Diyarbakır Valiliği, kent genelinde gösteri ve yürüyüşlerin 4 gün süreyle yasaklandığını duyurdu. Açıklamada, yasak kararının 23 Ocak 2026 Cuma günü saat 00.01’de başlayacağı, 26 Ocak 2026 Pazartesi günü saat 23.59’da sona ereceği bildirildi.
Yenişehir’de planlanan miting gerekçeler arasında
Valilik açıklamasında, 25 Ocak 2026 Pazar günü 11.00-18.00 saatleri arasında Yenişehir ilçesi İstasyon Meydanı’nda düzenlenmek istenen mitingle ilgili değerlendirme yapıldığı belirtildi. Son dönemde ülke içinde ve sınır ötesinde yaşanan olayların olası etkilerinin de dikkate alındığı, miting öncesi, miting sırasında ve sonrasında kamu düzeni ile güvenliği bozabilecek eylemlerin yoğunlaşabileceği değerlendirmesine yer verildi.
Yasak kapsamına giren etkinlikler
Karar kapsamında, valilik ve kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler dışında açık alanlarda yapılmak istenen toplanma ve yürüyüşlerin yanı sıra basın açıklaması, oturma eylemi, açlık grevi, miting, stant açma, çadır kurma, bildiri ve broşür dağıtma, afiş ve pankart asma gibi faaliyetlerin yasaklandığı kaydedildi.
Giriş çıkışlara ilişkin tedbirler
Açıklamada, 25 Ocak 2026 tarihinde yapılmak istenen mitinge katılacağı değerlendirilen şahıs ve araçların dış ilçelerden il merkezine girişleri ile ilçelerden çıkışlarına yönelik tedbirlerin uygulanacağı ifade edildi. Diğer illerden mitinge katılmak amacıyla geldiği değerlendirilen şahıs ve araçların da il sınırlarına giriş, geçiş ve çıkışlarına ilişkin uygulamalar yapılacağı bildirildi.
Yasal dayanak
Valilik, kararın 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17 ve 19. maddeleri ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/A, 11/B ve 11/C maddeleri kapsamında alındığını açıkladı.
