İstanbul
Kapalı
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,6594 %0.06
56,2256 %0.06
6.766,86 %0.79
75.541,38 %-1.59
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Okul kantinlerinde yeni dönem: Bu ürünler artık satılmayacak

Okul kantinlerinde yeni dönem: Bu ürünler artık satılmayacak

Okul kantinlerinde öğrencilerin beslenmesine yönelik yeni düzenlemeler devreye alındı. Asitli içecek, cips, kızartma, şekerleme ve bazı paketli gıdaların satışına izin verilmeyecek. Ambalajlı ürünlerde 200 kalori sınırı uygulanırken, tostlarda en az 20 gram peynir kullanılması zorunlu olacak.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte okul kantinlerinde uygulanacak kurallar ve güncel fiyatlar gündeme geldi. Öğrencilerin beslenmesine yönelik yapılan düzenlemeler kapsamında kantinlerde satışı yapılabilecek ürünlere ilişkin yeni sınırlamalar getirildi. İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu, bazı ürünlere yönelik kuralların yeniden düzenlendiğini belirterek çok şekerli ürünlerin satışına izin verilmeyeceğini söyledi. Ambalajlı ürünlerin ise 200 kaloriyi aşmaması gerektiğini ifade etti.

ASİTLİ İÇECEK VE CİPS SATILMAYACAK

Üç bakanlığın iş birliğiyle yürütüldüğü belirtilen düzenleme kapsamında okul kantinlerinde satışı yasaklanan ürünlerin kapsamı genişletildi. Yeni önlemlere göre asitli içecekler, cipsler, patates ve benzeri yağda kızartılmış yiyecekler, şekerlemeler, kremalı çikolatalar ve dolgulu paketli gıdalar kantinlerde satılamayacak.

TOST PEYNİRİNE YENİ KURAL

Düzenlemeyle birlikte kantinlerde hazırlanan tostlara ilişkin de yeni bir standart getirildi. Buna göre bir tostta en az 20 gram peynir kullanılması zorunlu olacak. Eritme peynirlerin tostlarda kullanılmasına ise izin verilmeyecek. Haberde halk arasında krem peynir olarak bilinen peynirlerin de kantinlerde hazırlanan tostlarda kullanılamayacağı belirtildi.

AMBALAJLI ÜRÜNLERDE 200 KALORİ SINIRI

Kantinlerde satılan hazır ambalajlı ürünlere yönelik kalori sınırı da uygulanacak. Osmanoğlu'nun verdiği bilgiye göre bu ürünlerin 200 kalorinin üzerinde olmaması gerekiyor. Velilerin de çocukların sağlıklı beslenmesi amacıyla kantinlerde sağlıksız atıştırmalıklara yönelik sınırlamaları desteklediği aktarıldı.

TOST 100 LİRAYA YÜKSELDİ

Osmanoğlu, yeni eğitim öğretim yılında kantin fiyatlarında yüzde 6,2 oranında artış yapıldığını söyledi. Geçen yıl 90 liradan satıldığı belirtilen tostun fiyatının 100 liraya yükseldiğini açıkladı. Bir tost ile ayranın toplam fiyatının ise 130 liraya ulaştığını belirten Osmanoğlu, çocukların beslenmesi konusunda ellerinden gelen fedakârlığı yaptıklarını ifade etti.