Suriye'nin başkenti Şam'da yaklaşık 15 yıl aradan sonra yeniden ibadete açılan Süleymaniye Camii'nde ilk öğle namazı kılındı. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından camide yeniden ezan okunurken, açılış programına katılanlar da uzun bir aradan sonra tarihî yapıda ibadet etme imkânı buldu.
Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan tarafından inşa edilen Süleymaniye Külliyesi'nin restorasyonu kapsamında caminin yanı sıra çevresinde, bahçesinde ve medrese bölümlerinde de düzenlemeler gerçekleştirildi.
Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte yaklaşık 15 yıldır ibadete kapalı olan cami yeniden hizmete açılırken, külliyenin diğer bölümleri de ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.
Cami İmamı Abdülrauf eş-Şeyh Necip'ten Açıklama
Süleymaniye Camii İmamı Abdülrauf eş-Şeyh Necip, restorasyonun ardından kılınan ilk öğle namazı sonrasında açıklamalarda bulundu.
Tarihî külliyenin Suriye halkı açısından taşıdığı öneme değinen Necip, yapının geçmişte hac yolculukları sırasında önemli bir durak olarak kullanıldığını belirtti.
Necip, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Burası Suriyelilerin öteden beri Harem-i Şerif'e açılan kapısı, hac kervanlarının durağıydı. 15 yıllık kesintinin ardından kıldığımız bu ilk öğle namazına halkın gösterdiği büyük ilgi bizleri son derece mutlu etti."
Cami imamı, uzun süren aranın ardından gerçekleştirilen ilk öğle namazına vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini ifade etti.
İstanbul'dan Şam'a Giderek Açılışa Katıldı
Şam'daki Süleymaniye Camii'nin yeniden ibadete açılması dolayısıyla düzenlenen programa Türkiye'den de katılım sağlandı.
İstanbul'un Üsküdar ilçesinden Şam'a giden Ahmet Muhsin Yurtsever, tarihî caminin açılışına katılarak restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.
Yapılan çalışmalardan memnuniyet duyduğunu belirten Yurtsever, Süleymaniye Camii'nin mimari özellikleri bakımından İstanbul'daki Yavuz Sultan Selim Camii'ne benzediğini söyledi.
Yurtsever, açılışa ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:
"Önemli bir günde, tarihi bir günde Şam'dayız. 15 yıl aradan sonra Mimar Sinan'ın önemli bir eseri olan Şam Süleymaniye Camii'nin açılışı oldu. Biz de burada bulunduk. Gerçekten çok güzel bir çalışma olmuş, güzel bir restorasyon olmuş."
Külliyenin Bahçesi ve Medreseleri de Restore Edildi
Restorasyon kapsamında yapılan çevre düzenlemelerine de değinen Ahmet Muhsin Yurtsever, külliyenin bahçesi ve medreselerinde gerçekleştirilen çalışmaları değerlendirdi.
Yurtsever, açıklamasının devamında şunları söyledi:
"Mimar Sinan'ın eseri İstanbul'daki Yavuz Sultan Selim Camii'ne benziyor. Bahçe düzenlemesi, etrafındaki medreselerin restorasyonu, hepsi çok güzel olmuş. Çok memnun olduk. Burayla ilgili sorumlu olan bütün yetkililere çok teşekkür ediyoruz."
Türkiye'den de tarihî yapıyı ziyaret etmek için gelenlerin bulunduğunu belirten Yurtsever, yaklaşık 15 yıl sonra yeniden ibadete açılan camide bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Yurtsever, sözlerini şöyle tamamladı:
"Yine Türkiye'den de buraya ziyarete geliyorlar. Çok güzel bir gün. Memnunuz burada bulunmaktan. 15 yıl aradan sonra ezanla tekrar ibadetle kavuştu Süleymaniye Camii. Biz de bu güzel günde burada bulunduk."
Böylece Suriye'deki iç savaş nedeniyle restorasyon çalışmaları uzun süre aksayan Şam Süleymaniye Külliyesi, onarım ve çevre düzenlemelerinin tamamlanmasının ardından yaklaşık 15 yıl sonra yeniden ibadete ve ziyarete açıldı.
