Türkiye'nin yeni güvenlik ve hukuk reformları gündeminde "siyasi tutsak" ifadesiyle başlayan tartışma alevleniyor. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un, Terörsüz Türkiye süreci kapsamında yaptığı paylaşım, muhalefet cephesinde sert eleştirilere yol açtı. Uçum’un "Türkiye'de siyasi tutsak yoktur" açıklamasına DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’dan doğrudan yanıt geldi: "Danışmana danışman diyorsak, Demirtaş’a da siyasi tutsak deriz."
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, hukuk sistemi içindeki kavramlara ideolojik etiketler yapıştırmanın tehlikesine dikkat çekti. Uçum, "Türkiye’de siyasi tutsak diye bir statü yoktur. Ceza mevzuatında şüpheli, sanık, tutuklu ve hükümlü gibi net tanımlar vardır. Suçluya ideolojik kılıf giydirmek, hukukun üzerini örten politik bir söylemdir" dedi.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Diyarbakır’da gerçekleştirilen Demokratik Yerel Yönetimler Ara Dönem Toplantısı’nda Uçum’a doğrudan yanıt verdi.
Bakırhan, Uçum’un açıklamalarını sert sözlerle eleştirerek, "Biz eşyayı adıyla çağırırız. Selahattin Demirtaş da, Figen Yüksekdağ da siyasi tutsağın tanımıdır," dedi.
Uçum sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullandı; "Tasfiye edilmekte olan terör vesayeti sadece terör örgütleriyle ilişkili siyasi mecralar, partiler üzerinde değil, bunların dilinde de var. Somut bir örnek olarak siyasi tutsak ifadesi verilebilir. Siyasi tutsak ibaresinin anlamı hangi bağlamda kullanılacağı bir yana kesin olan şu ki Türkiye'de siyasi tutsak yoktur. Ceza mevzuatında tanımlanmış şüpheli, sanık, tutuklu, hükümlü, terör suçlusu gibi statüler vardır. Bunlar hukuki statülerdir. İdeolojik-politik nitelemelerle pozitif hukukun üstünü örtemezsiniz. Suçluyu suçsuz gösteremezsiniz. Yolsuzluk yapandan kahraman, terörle iş tutandan mağdur çıkaramazsınız. Ceza hukuku açısından suç işlediği iddia edilmiş ya da suçlu bulunmuş kişileri hukuku reddederek aklayamazsınız. Pozitif hukuka ilişkin eleştirinizi hukuk sınırları içinde yapabilirsiniz, hukuku inkar edemezsiniz. İsnadlara karşı ancak hukuk içinde savunma yapıp hukuk yoluyla mücadele edebilirsiniz.
Eğer şüpheli, sanık, tutuklu, hükümlü gibi statülere sahip kimi kişiler siyasi tutsak olarak görülürse aslında bunların bu statülerden kaynaklanan hakları da inkar edilmiş olur. Siyasi tutsak diyenlerin bunun dahi farkında olmadıkları anlaşılıyor. Bu ideolojik-politik ezberden ve pozitif hukuka yönelik saldırgan dilden acilen vaz geçilmelidir. Aksi takdirde hem siyasi tutsak deyip hem hukuk reformunu konuşamazsınız. Yürürlükteki hukuku tanımayanlar pozitif hukukun değişim ihtiyacına ilişkin söz söyleme hakkına sahip olamazlar."
Dem Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise Diyarbakır'da katıldığı Demokratik Yerel Yönetimler Ara Dönem Toplantısı'nda Uçum'un "siyasi tutsak" sözlerine tepki gösterdi. Bakırhan "Neymiş, 'siyasi tutsak' demeyecekmişiz? Ne diyeceğiz, eşya adıyla çağrılır. 'Danışmana' danışman diyoruz. Selahattin Demirtaş'a Figen Yüksekdağ'a da siyasi tutsak diyoruz.
Sanki hukuk var, sanki insanlar düşüncelerinden, inançlarından dolayı içeride değil, sanki demokrasi var, siyasi tutsak demeyecekmişiz. Bir taraftan da haklı aslında siyasi rehine mi diyelim o zaman?"