04 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Sürücü belgelerinde yeni düzenleme: Anayasa Mahkemesi hukuka aykırı buldu

Sürücü belgelerinde yeni düzenleme: Anayasa Mahkemesi hukuka aykırı buldu

Anayasa Mahkemesi aday sürücülerin, sürücü belgelerinin iptaline ilişkin kararı Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Bu karar 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Aday sürücülerin belgelerinin iptal edilmesine yönelik yasa maddesine ilişkin itiraz, Anayasa Mahkemesi tarafından karara bağlandı. Karara göre, yasanın ilgili maddesi iptal edildi. Resmi Gazete’de yayınlanan kararda, iptal edilen maddede şu ifadeler bulunuyor:

 "İlk defa sürücü belgesi alanlar en az bir yıl süre ile aday sürücü olarak kabul edilirler. Aday sürücülüğün süresi, aday sürücülerin sürücü belgelerinin iptal edilme ve yeniden sürücü belgesi alma şartları ile diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Aday sürücülerle ilgili olarak yönetmelikte belirtilen iptal edilme şartlarının oluşması hâlinde, bu Kanunun 6 ncı maddesinde sayılan görevliler tarafından sürücü belgeleri iptal edilir.”

YÜKSEK MAHKEMEYE BAŞVURULDU

Mardin 1. İdare Mahkemesi, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun ek 17. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "...aday sürücülerin sürücü belgelerinin iptal edilme..." ibaresinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için Yüksek Mahkemeye başvurdu.

Yüksek Mahkeme konuyla ilgili yaptığı incelemede, hangi durumlarda aday sürücü belgelerinin iptal edileceğine ilişkin maddelerin olmadığı sonucuna vardı. Net ifadelerin olmadığını belirten Yüksek Mahkeme, iptale ilişkin yetkinin tamamen idarede olduğunu, bu durumun da “sınırlamanın kanunilik koşulunu” taşımadığına karar verdi. 

Karar ne zaman yürürlüğe girecek?

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının 9 ay sonra yürürlüğe gireceği belirtildi. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *