Terörsüz Türkiye süreci kapsamında hazırlanan Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda 467 kabul oyuyla yasalaştı. Oylamada 87 ret ve 7 çekimser oy kullanıldı. Yaklaşık 12 saat süren görüşmelerin ardından kabul edilen düzenleme sonrasında silahsızlanma sürecinin nasıl yürütüleceğine ilişkin yol haritası da şekillenmeye başladı.
MİT SAHADA TESPİT YAPACAK
Aktarılan bilgilere göre silahların teslimi için çeşitli mekanizmalar oluşturulacak. Sürecin koordinasyonunda yer alan Milli İstihbarat Teşkilatı'nın ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görev, yetki ve sorumluluk alanlarına ilişkin bilgilendirme yapması öngörülüyor. Teslim olan veya ilerleyen dönemde teslim olacak örgüt mensuplarının ifadelerinden yararlanılarak silah ve mühimmat depolarının tespit edilmesi planlanıyor. Silahların belirlenen noktalara bırakılmasının ardından MİT'in sahada gerekli tespitleri gerçekleştirmesi bekleniyor.
SİLAH VE MÜHİMMATLAR TESLİM ALINACAK
Süreç kapsamında örgüte ait yalnızca silah ve mühimmatların değil, dron, paramotor, uydu telsizi ve benzeri ekipmanların da ilgili güvenlik birimlerine teslim edilmesi öngörülüyor. Yurt dışındaki teslim alma işlemlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri, yurt içindeki işlemlerin ise polis ve jandarma tarafından yürütülmesi planlanıyor. Teslim edilen silah, mühimmat, patlayıcı madde, araç ve diğer ekipmanlar kayıt altına alınacak.
GÜVENLİK GÜÇLERİ ARAMA-TARAMA YAPACAK
Uzun yıllardır farklı bölgelerde saklandığı değerlendirilen silah ve mühimmat depolarının bulunması amacıyla güvenlik güçlerinin arama-tarama faaliyetleri yürütmesi bekleniyor. Örgüt mensuplarının ifadeleri ve güvenlik birimlerinin mevcut bilgileri doğrultusunda tespit edilen depolardaki silah ve mühimmatların teslim alınması planlanıyor.
CEZALARDA 5 VE 10 YILLIK ERTELEME
Düzenlemeye göre 15 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren suçlarda 5 yıl, 15 yıldan fazla ceza gerektiren suçlarda ise 10 yıllık erteleme uygulanabilecek. Erteleme süresinde soruşturmaların durması, davaların askıya alınması ve şartları karşılayan hükümlüler açısından infaz süreçlerinin yeniden değerlendirilmesi öngörülüyor. Erteleme döneminde yeniden terör suçu işlenmesi halinde ise erteleme kararının kaldırılması planlanıyor. Örgüt faaliyeti kapsamında işlenen kasten öldürme suçları ile 1 Haziran 2005'ten önce işlenmiş ve müebbet ya da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren bazı suçlar düzenlemenin dışında tutulacak.
SİLAHSIZLANMA SÜRECİ 10 ADIMDA İLERLEYECEK
Belirlenen yol haritasına göre süreç şu başlıklarda yürütülecek: 1- Örgüte ait silah, mühimmat, dron, paramotor ve uydu telsizi dahil tüm ekipmanlar teslim edilecek. 2- Silahlar belirlenen noktalara bırakılacak ve MİT sahada tespit gerçekleştirecek. 3- Teslim olan örgüt mensuplarının ifadelerinden yararlanılarak silah depoları belirlenecek. 4- Güvenlik güçleri bölgelerde arama-tarama faaliyetleri yürütecek. 5- Silah, mühimmat, patlayıcı madde, araç ve diğer ekipmanlar kayıt altına alınacak. 6- Teslim alma işlemleri yurt dışında Türk Silahlı Kuvvetleri, yurt içinde polis ve jandarma tarafından yürütülecek. 7- Sınır ötesindeki örgüt mensupları diplomatik misyonlara şahsen veya avukatları aracılığıyla başvurabilecek. 8- Teslim olmayan örgüt mensuplarının bireysel veya toplu şekilde teslim olabilmesine imkan tanınacak. 9- Silahların teslim edildiği ve örgütün tamamen feshedildiği yönündeki tespitin ardından Milli Güvenlik Kurulu karar alacak. 10- Örgütün feshine ilişkin kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından diğer mekanizmalar devreye girecek.
