Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekipleri, 2025 yılı boyunca kaçakçılıkla mücadele kapsamında yürütülen operasyonlarda toplam 51 ayrı olaya müdahale etti. Yapılan çalışmalarda, 85 bin 342 adet canlı hayvan ele geçirildi.
Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, söz konusu kaçakçılık girişimlerinin toplam maddi değerinin 32 milyon 578 bin 416 lira olduğu hesaplandı.
Yakalamaların büyük bölümü kara sınır kapılarında
Operasyonların önemli bir kısmının kara sınır gümrük kapılarında gerçekleştirildiği bildirildi. Buna göre, kara sınır kapılarında 42 ayrı olayda 38 bin 263 adet canlı hayvan ele geçirildi. Bu yakalamaların toplam değerinin 21 milyon 161 bin 238 lira olduğu belirtildi.
Havalimanlarında da ele geçirmeler yapıldı
Havalimanı gümrük sahalarında ise 6 ayrı olayda 39 bin 75 adet canlı hayvan yakalandı. Bu yakalamaların toplam değerinin 5 milyon 837 bin 655 lira olduğu aktarıldı.
Çok sayıda tür ele geçirildi
Operasyonlarda ele geçirilen canlı hayvanlar arasında on binlerce sülük, çeşitli türlerde kuşlar, maymun, kaplumbağa, su kaplumbağası, kedi, köpek ve yavru köpekler yer aldı. Ayrıca sığır, damızlık gebe düve, balık ve mercan gibi farklı türlerde canlıların da yakalandığı kaydedildi.
Mücadelede ekonomik ve çevresel hedef vurgusu
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirmede, yürütülen operasyonlarla hem milli ekonominin korunmasının hem de canlıların ve doğal yaşamın güvence altına alınmasının amaçlandığı ifade edildi.
