Türk Deniz Kuvvetleri, İzmir Körfezi'nde düzenlenen Nusret-2026 Davet Tatbikatı kapsamında önemli bir faaliyete imza attı. Milli Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan görüntülerde Türk savaş gemilerinin denizde düzenli bir seyir gerçekleştirdiği görülürken, tatbikata ilişkin teknik ayrıntılar da kamuoyuyla paylaşıldı.
Dokuz farklı ülkeden askeri personelin katıldığı tatbikatta, otonom sualtı araçlarından yararlanılarak çok sığ sularda mayın tehdidine karşı operasyonel uygulamalar gerçekleştirildi.
Nusret-2026 Tatbikatı'na 9 ülkeden 51 yabancı personel katıldı
Milli Savunma Bakanlığının açıklamasına göre Nusret-2026 Davet Tatbikatı kapsamında İzmir Körfezi'nde uluslararası katılımlı bir mayın karşı tedbirleri faaliyeti düzenlendi.
Çalışmalarda Türk Deniz Kuvvetlerinden 16 Sualtı Savunma Tim personeli ile 9 ülkeden toplam 51 yabancı askeri personel görev yaptı.
Böylece açıklanan faaliyet kapsamında toplam 67 personel bir araya geldi. Tatbikat, farklı ülkelerin askeri personelinin mayın tehdidine karşı müşterek çalışma kabiliyetlerini geliştirmesine yönelik uygulamalara sahne oldu.
Otonom sualtı araçlarıyla mayın karşı tedbirleri uygulandı
Tatbikatın öne çıkan unsurlarından biri, otonom sualtı araçlarının kullanılması oldu. Bu sistemlerden yararlanılarak çok sığ sularda mayın karşı tedbirleri harekâtı gerçekleştirildi.
Deniz mayınları, gemilerin güvenli seyrini ve deniz ulaşımını tehdit edebilen unsurlar arasında bulunuyor. Mayın karşı tedbirleri ise bu tür tehditlerin tespit edilmesi ve etkisiz hâle getirilmesine yönelik askeri faaliyetleri kapsıyor.
Otonom sualtı araçları, su altında belirlenen görevleri yerine getirebilen teknolojik sistemler olarak bu operasyonlarda kullanılabiliyor.
MSB'nin paylaşımında tatbikat kapsamında PHOTEX adı verilen fotoğraf çekimi faaliyetinin de gerçekleştirildiği belirtildi.
Milli Savunma Bakanlığından Nusret-2026 paylaşımı
Milli Savunma Bakanlığı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada tatbikatın uluslararası iş birliği boyutuna dikkat çekti.
Bakanlık paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
"Mayın tehdidine karşı müşterek güç!"
Açıklamanın devamında İzmir Körfezi'nde 16 Türk personeli ve 9 ülkeden 51 yabancı personelin katılımıyla otonom sualtı aracı kullanılarak çok sığ sularda mayın karşı tedbirleri harekâtı ve PHOTEX faaliyetinin icra edildiği bildirildi.
Türk savaş gemilerinin görüntüleri dikkat çekti
Bakanlığın yayımladığı fotoğraflarda Türk bayrakları taşıyan savaş gemilerinin denizde düzenli şekilde ilerlediği görüldü.
Paylaşılan görüntülerde çok maksatlı amfibi hücum gemisinin yanı sıra fırkateyn ve korvetlerin yer alması dikkat çekti.
Türk donanmasının denizdeki görüntüleri sosyal medya kullanıcılarının ilgisini çekti. Paylaşım, Türk Deniz Kuvvetlerinin sahip olduğu farklı gemi sınıflarını da yeniden gündeme taşıdı.
Türk Deniz Kuvvetleri farklı bölgelerde görev yapıyor
Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'nin denizlerdeki hak ve menfaatlerinin korunmasının yanı sıra uluslararası deniz güvenliğine yönelik faaliyetlerde de görev üstleniyor.
Doğu Akdeniz'de yürütülen Akdeniz Kalkanı Harekâtı, deniz güvenliğine yönelik çalışmalar arasında bulunuyor. Türk donanması ayrıca Aden Körfezi, Umman Denizi ve Hint Okyanusu gibi bölgelerde deniz haydutluğuyla mücadele ve uluslararası güvenlik görevlerine katılıyor.
Amfibi hücum gemileri, fırkateynler, korvetler, denizaltılar ve insansız deniz sistemleri, donanmanın farklı görevlerde yararlandığı unsurlar arasında yer alıyor.
İzmir Körfezi'ndeki Nusret-2026 Davet Tatbikatı ise özellikle mayın tehdidine karşı hazırlık, teknolojik sistemlerin kullanımı ve uluslararası askeri iş birliği açısından öne çıktı.
