06 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Türkiye'deki Suriyeliler Geri Dönmek İstemiyor

Türkiye'deki Suriyeliler Geri Dönmek İstemiyor

Türkiye'ye göç eden 3 milyon 649 bin 750 Suriyeli'nin yüzde 72'si Türkiye'yi terk etmek istemiyor

Suriye'deki savaştan kaçıp Türkiye'ye göç eden 3 milyon 649 bin 750 Suriyeli Türkiye'ye geldiklerinden itibaren 15 bin 159 şirketi ya kurdular ya da ortak olup çalışmaya başladılar.

Türkiye Ekonomi Araştırmaları Vakfı'nın (TEPAV) yaptığı araştırmaya göre 15 bin 159 şirket kuran ya da ortak olan Suriyeliler'in yüzde 72'si Türkiye'yi terk etmek istemiyor. Araştırmaya göre Suriyeliler'in Türkiye'yi terk etmek istememelerinin en büyük sebebinin Suriye'deki güvensiz yaşam ve Türkiye'deki çalışma şartlarının iyi olduğu ortaya kondu. 

Suriyeliler, bu şirketler içinde 44 bin Suriyeli'ye de istihdam sağlayarak birbirlerine yardımda bulunuyorlar. 

250 BİN SURİYELİ GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

Türkiye'de Suriyeli vatandaşların en çok ikamet ettiği yerler arasında İstanbul, Gaziantep, Mersin, Hatay, Adana ve Şanlıurfa bulunuyor. Suriyeliler'in en çok şirket kurduğu yerlerin başında 802 şirketle Gaziantep geliyor. Mersin'de 647 şirketle ikinci sırada yer alıyor. Yaklaşık 250 bin Suriyeli bu şirketler sayesinde geçimlerini sağlıyor. 

Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Murat Erdoğan, son araştırmalara bakıldığında gündelik ücretle çalışan Suriyeliler'in azaldığını, maaşla çalışanların ise arttığını dile getirdi. Erdoğan'a göre Suriyeliler'in ülkeden ayrılmak istememelerinin bir başka nedeni ise kalıcı ve kesin olarak Türkiye'yi terk etmek istememeleri.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *