Türkiye tarafından aranan isimler arasında yer alan Sipan Hemo’nun, Suriye Savunma Bakan Yardımcılığı görevine getirildiği açıklandı. Atama kararı, kamuoyunda ve siyasi çevrelerde geniş yankı uyandırdı.
Suriye Savunma Bakanlığı Basın ve İletişim Dairesi Müdürü Asım Galyun, Sipan Hemo’nun bakan yardımcılığı görevine atandığını duyurdu. Böylece Hemo’nun Suriye yönetiminde resmî bir görev üstlendiği bildirildi.
Türkiye’nin aradığı isimler arasında bulunuyor
Sipan Hemo’nun, Türkiye İçişleri Bakanlığının arananlar listesinde kırmızı kategoride yer aldığı belirtildi. Hemo’nun, bu kapsamda 20 milyon lira ödülle aranan isimlerden biri olduğu ifade edildi.
Atama haberiyle birlikte, Türkiye’nin uzun süredir aradığı bir ismin Suriye’de üst düzey göreve getirilmesi güvenlik ve diplomasi başlıklarında yeni tartışmaları beraberinde getirdi.
Suriye yönetiminde yeni görev
Suriyeli yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Sipan Hemo’nun Savunma Bakan Yardımcılığı görevine atandığı bildirildi. Hemo’nun, Suriye’deki askerî ve siyasi yapılanmalar içinde önemli bir konumda bulunduğu değerlendiriliyor.
Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, Hemo’nun uzun süredir örgütsel yapı içinde etkin rol üstlendiği ve bölgedeki gelişmelerde öne çıkan isimlerden biri olduğu ifade ediliyor.
Mazlum Abdi’ye yakın isim olarak biliniyor
Sipan Hemo’nun, YPG’nin üst düzey isimlerinden Mazlum Abdi’ye yakın bir isim olarak tanındığı belirtildi. Hemo’nun, örgütsel yapı içinde önemli görevlerde bulunduğu ve karar alma süreçlerinde etkili olduğu öne sürülüyor.
Bu nedenle yapılan atamanın, yalnızca bürokratik bir görevlendirme değil, aynı zamanda Suriye’deki yeni güç dengeleri açısından da dikkat çekici bir gelişme olduğu değerlendiriliyor.
Siyasi tepkiler geldi
Atama kararının duyulmasının ardından Türkiye’de bazı siyasi çevrelerden tepki geldi. İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, yaptığı açıklamada söz konusu görevlendirmeye sert eleştiriler yöneltti.
Çömez, Türkiye tarafından aranan bir ismin Suriye’de üst düzey göreve getirilmesinin kabul edilemez olduğunu savundu.
Entegrasyon sürecinin parçası olduğu belirtiliyor
Söz konusu atamanın, SDG ile Şam yönetimi arasında daha önce varılan anlaşmaların bir parçası olduğu ifade ediliyor. 29 Ocak’ta taraflar arasında, bazı yapıların aşamalı olarak Suriye devlet yapısına entegre edilmesini öngören kapsamlı bir anlaşma imzalandığı bildirilmişti.
Bu süreç kapsamında Haseke vilayetindeki bazı bölgelerde Suriye hükümet güçlerinin görevlendirildiği, bazı yerel atamaların da yapıldığı aktarıldı.
Yeni döneme ilişkin tartışmalar sürüyor
Şubat ayı sonunda Mazlum Abdi’nin, Rojava yönetimi ile Suriye Savunma Bakanlığı arasındaki entegrasyon sürecini hızlandırmak amacıyla iki üst düzey komite kurulması konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladığı belirtilmişti.
Sipan Hemo’nun yeni görevi, bu entegrasyon sürecinin yeni bir aşamaya geçtiği yönünde yorumlanırken, gelişmenin bölgesel güvenlik ve Türkiye Suriye ilişkileri açısından etkilerinin önümüzdeki günlerde daha fazla tartışılması bekleniyor.
