05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Veterinerlerden TOKİ'ye flaş başvuru

Veterinerlerden TOKİ'ye flaş başvuru

Veteriner hekimler, sadece İstanbul ve Ankara’da 800 bine yakın sokak hayvanı bulunduğunu belirterek, “Sorun büyük. Bu sorun ancak sağlık şartları düşünülmüş, halka açık kalıcı barınaklarla çözülebilir. Bunu da 81 ilde TOKİ yapabilir. Projemizi hazırladık ve başvurumuzu yaptık” dedi.

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi Hürriyet’e şunları söyledi: “Kalıcı hayvan barınaklarının ülke genelinde eksikliği her geçen gün daha fazla hissedilmeye başladı. Başta Ankara, İstanbul, İzmir gibi şehirler olmak üzere tüm Türkiye genelinde ciddi bir kalıcı hayvan barınağı problemi ile karşı karşıyayız. Belediyeler, ilgili kamu kurumları sokaklarda yaşamak zorunda kalan hayvanlara yönelik çalışmalarda yetersiz kalıyor. Örneğin hayvanlar kalıcı olmayan geçici barınaklarda tedavileri tamamlanıp tekrar sokaklara bırakılıyor. Birçok belediye, hayvan hakları, hayvan sağlığı ve hayvanların yaşama hakları ile ilgili yeterli bütçeyi ayırmıyor. Bu da sorunlara sebep oluyor. Sadece Ankara’da 200 bine yakın sokak hayvanı olduğu tahmin ediliyor. İstanbul’da ise bu rakam 3-4 katı fazla. Sayı Türkiye çapında çok yüksek, sorun büyük.

TOKİ’YE BAŞVURU YAPILDI

Vatandaşların itidalli davranmaları sonucunda en azından şu anda, herhangi bir kriz veya büyük sorunlar ortaya çıkmıyor. Fakat bu durum her zaman böyle olmayacak, olmuyor da. Hayvanların yaşam haklarına saygı göstermeliyiz. Onların da sağlıklı, temiz, hijyenik ortamlarda hayatlarını sürdürmeleri, düzenli beslenmeleri hakları. Peki ne yapacağız? Madem belediyeler çeşitli nedenlerle sokak hayvanları için yeterince bütçe ayıramıyor, o zaman 15 yıldan fazla zamandır milyonlarca konut, dükkân, AVM, stadyum, spor salonu, okul, hastane yapan TOKİ, 81 ilde kalıcı barınak yapsın. Örneğin, belediye 5 bin hayvan kapasiteli bir barınağı 3 milyon liraya yapabiliyorsa, TOKİ bunu tüm ülkeye uygulayacağı için maliyet yarıdan fazla düşecektir. Bunun için bir proje başlatalım. Devlete ait kullanılmayan arsalarda, içinde sağlık kompleksi olan, tam donanımlı, düzenli beslenebilecekleri, hijyenik, barınaklar yapalım. Hayvanseverlerin görüşlerine önem vererek projemizi hazırladık. TOKİ’ye başvurumuzu da yaptık. İşe, 81 ilde şehir dışlarına 81 barınak yaparak başlayabiliriz. Bir barınakta 15 bin hayvan yaşatabilsek, 1 milyon 215 bin hayvanımızı sağlıklı, hijyenik bir ortamda yaşatabiliriz. Bu da çok ciddi bir rakam demek.

KOMİSYON KURULSUN

Tüm şehirlerimizdeki veteriner hekimlerimizle elimizi taşın altına koymaya hazırız. Barınak projelerini, sağlık şartlarını, hayvanların durumlarını planlamaya hazırız. TOKİ ile birlikte ortak bir komisyon kuralım. Çalışmalara başlayalım. Bu barınaklar halka da açık olsun, gelsinler buralardan hayvan sahiplenebilsinler. 81 ile 81 Barınak Projesi ile bu çalışmaya start verelim. İleride bu sayı arttırılabilir. Buraları hayvansever insanlarımızın denetimlerine de açabiliriz.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *