İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Yılmaz Tunç’tan yeni infaz iddialarına yanıt, 12. Yargı Paketi’nde af ve infaz düzenlemesi yok

Yılmaz Tunç’tan yeni infaz iddialarına yanıt, 12. Yargı Paketi’nde af ve infaz düzenlemesi yok

Yargı Paketi sonrası başlayan tahliyelerin ardından gündeme gelen “yeni infaz düzenlemesi” iddialarına Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yanıt verdi. Tunç, 12. Yargı Paketi’nde infaz düzenlemesi ve af bulunmadığını belirterek, “Yeni infaz kanunu ve af kesinlikle söz konusu değil” dedi.

Aralık ayı sonunda 11. Yargı Paketi’nin yürürlüğe girmesiyle birlikte, 50 binin üzerinde hükümlü için tahliye yolu açıldı. Tahliyelerin başlamasının ardından kamuoyunda yeni bir infaz düzenlemesi yapılacağına yönelik iddialar gündeme geldi.

Adalet Bakanı Tunç iddialara açıklık getirdi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ortaya atılan iddialara ilişkin açıklama yaparak yeni bir infaz kanunu ya da af düzenlemesinin gündemde olmadığını belirtti. Tunç, 12. Yargı Paketi’nde infaza yönelik bir düzenleme bulunmadığını ifade etti.

“Af kesinlikle söz konusu değil” açıklaması

Bakan Tunç, yeni bir düzenlemeye ilişkin söylentilere yanıtında, “Yeni bir infaz kanunu ve af kesinlikle söz konusu değil. Şu anda milletvekillerimiz, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında yargı paketlerini peyderpey Meclis’in gündemine getiriyor” ifadelerini kullandı.

MHP’li Feti Yıldız’ın sözleri iddiaları yeniden gündeme taşıdı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, bir gün önce yaptığı açıklamada infaz düzenlemesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu. Yıldız, yürürlükteki düzenlemeyle 50 bin kişinin çıktığını, 6 ay içerisinde 50 ile 60 bin kişinin daha tahliye edilebileceğini belirtmişti.

Yıldız, açıklamasında infaz yasasının daha derli toplu hale getirilmesi gerektiğini ifade ederek, “İnfaz düzenlemesi yamalı bohçaya döndü. Anayasadaki eşitlik ilkesine uygun bir infaz yasasını el birliğiyle çıkartırız” demişti. Bu açıklamaların ardından yeni infaz düzenlemesi yapılacağı iddiaları yeniden gündeme geldi.

11. Yargı Paketi’nin kapsamı açıklandı

Mevcut düzenlemenin, 31 Temmuz 2023 tarihinde veya öncesinde işlenen suçlar nedeniyle hüküm giyenleri kapsadığı belirtildi. Buna göre hükümlülerin kapalı cezaevinden açık cezaevine ya da açık cezaevinden denetimli serbestliğe geçiş sürelerinin üç yıl erkene çekilmesine imkan tanındı.

Tahliye sayısında artış bekleniyor

Düzenleme kapsamında ilk etapta 55 bin, birkaç ay içinde ise toplam 115 bin kişinin tahliyesinin beklenebileceği ifade edildi. Yetkililer, uygulamanın yalnızca belirli tarih aralığında işlenen suçları kapsadığını vurguladı. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *