Rusya ve Türkiye, Libya'da uzun süredir devam eden iç savaşa son vermek için Libya'daki taraflarla Moskova'da bir araya geldi. Rusya ve Türkiye'nin önerdiği ateşkes anlaşması doğu hükümetinin lideri olan General Halife Haftar anlaşmaya varmadan Moskova'dan ayrıldı.

Görüşmeler yaklaşık yedi saat sürdü, ancak Serrac ve Hafter doğrudan görüşmedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Türk mevkidaşı görüşmelerden sonra, Sarrac'ın önerilen ateşkes anlaşmasının ayrıntılarını açıklayan taslak belgeyi imzaladığını Haftar'ın düşünmesi için daha fazla zaman istediğini açıkladı.

Rusya Halife Hafteri ve Türkiye ise Fayez Sarrac'ı destekliyor.

Ancak Moskova'daki bu arabuluculuğun başarı şansı zayıftı. Çünkü Hafter 2015, 2017 ve 2019'daki barış anlaşmalarını önce kabul etmiş, ardından anlaşmaları ihlal etmişti. Ancak Hafter'in karşısından bu sefer Araplar yok; Türkler ve Ruslar var ve Araplar kadar sabırlı ve töleranslı değil. Hafter'in şımarık davranışları Rusları da öfkelendirmiş olması yüksek ihtimaldir.

Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan, ateşkes anlaşmasını imzalamayan Hafter'i Libya'da saldırılarını sürdürmesi durumunda "hak ettiği dersi vermekle" tehdit etti. Rusların itidalli açıklamaları, fırtına öncesi sessizlik olarak okunabilir.

Hafter, karşısında Sarrac'ın olduğunu sanıyor. Erdoğan ve Putin'in masada olduğu İtalyan Conte'nin desteklediği bloğu, canını istediği ve sahiplerin komutasında hareket edemez, ederse, bedelini öder. Açık bir şekilde Rusların itibarını lekelemiştir.

Şansölye Merkel'in, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüşerek 19 Ocak'ta devlet ve hükümet başkaları seviyesinde Libya Konferansı için Berlin'e davette bulundu.

Konferansa, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Kongo Cumhuriyeti, İtalya, Mısır ve Cezayir'in yanı sıra BM, Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği ve Arap Ligi temsilcilerinin katılacağı, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Libya'nın doğusundaki güçlerin liderli Halife Hafter'in de konferansa davet edildi.

onuç olarak Libya'da Hafter, en güçlü saldırısını bir-iki güne kadar yapacak. Ancak bu saldırı kendi sonunu getirebilir.