DOSTLAR arasında her sohbetin başında mutlaka; “Sağlıklı ol, sağlık dilerim” türündeki temenniler hep baş köşeye oturur. Bu dilekler sağlık kavramının hayatımız için ne kadar önemli olduğunun da bir göstergesidir. Bu sebeple sağlığımızı ilgilendiren kurumlar, hastaneler, poliklinikler ve doktorlarımız çok önemli. Çünkü onlar adeta hayatımızın güvencesi, olmazsa olmazıdır. Sağlık bu kadar önemliyken hastanelerin durumu ne? Hastalarımız hastanelerde istedikleri özeni ihtimamı görebiliyorlar mı? Hastane kuyrukları var mı? İlaca, doktora, tedaviye istediğimiz anda ulaşabiliyor muyuz? Bunlar önemli sorular. Cevapları da hastalarımız için bir o oranda hayati.

AK Parti iktidarı iyi şeyler yaptı

“Yiğidi öldür ama hakkını ver” derler. Sağlık konusunda AK Parti iktidarının hakkını vermek gerek. Güzel işler yaptıkları ortada. Yıllar öncesinde hepimizin içini acıtan o SSKEmekli Sandığı ayrımını hepimiz biliriz. İki ayrı çalışan sigortalı birbirinden cüzamlı gibi ayrılmıştı. Birinin gittiği hastaneye öteki gidemiyordu. İnsanın, vatandaşın içini acıtan dramatik bir uygulamaydı. Bunun kaldırılması, hastanelerde randevu sisteminin getirilmesi, hastane sayısının artırılması, ilaca, doktora, tedaviye ulaşımı kolaylaştırdı. Özetle vatandaşa nefes aldırdı.

Eksikler var mı?

Sağlık sektöründe eksiklikler her zaman vardır, olmaya da devam edecektir. Artan nüfus, ilaç fiyatlarının dolar ile birlikte çok artması, kaliteli doktor bulmadaki zorluklar ve pahalı operasyonlar, ilaçlar insanımızın belini bükmüyor değil. Doktor muayene ücreti, katkı payı hikayeleri hepimizin bildiği şeyler. İnsanımız, görünmez kalemdeki bu paraları ödememek için çoğu zaman doktora bile gitmekten imtina ederler.

Dramatik bir örnek

Adam kalp hastası. Doktor kontrolünde ilaç kullanıyor. Yüksek kolesterolü var. Mutlaka bu ilacı kullanması lazım. Doktoru ona yıllık ilaç raporu çıkarmış. Bu rapor sayesinde üç ayda bir, kan sulandırıcı, tansiyon ilacı ile birlikte kolesterol ilacını herhangi bir sağlık ocağında veya devlet hastanesinde yazdırabiliyor idi. Sağlık Bakanlığı’nın yeni bir uygulaması hastaların belini büktü. Sağlık Bakanlığı 20 mg’ın üzerindeki kolesterol ilacını sadece uzman kardiyologların yazması karanını aldı. Bana gelen bir maildeki bir yakarışı okuyucularımla paylaşmak istiyorum. Adam İzmir Gümüldür’de tatilde. Kolesterol ilacının zamanı dolmuş doktora yazdırması gerekiyor. Yakınında iki tane hastane var. Biri, Seferihisar Devlet Hastanesi öteki Selçuk Devlet Hastanesi. İkisinde de ne kardiyolog var ne de onunla ilgili bir bölüm. Sonuçta bu ilacı yazdırmak için 180 km mesafedeki Urla Devlet Hastanesine gidiyor. Gidiş geliş 400 km yakın. Üç aylık ilaç tutarı 220 TL, Harcanan benzin tutarı 200 TL. ‘Ne anladım bu işten’ türünde bir yakarış var. Bir de Hakkari’de yaşayan bir kalp hastası vatandaşın durumunu düşünün. Oralarda ilacını yazdırmak için uzman kardiyoloğu nasıl bulacak Allah aşkına! Normal doktoru bile bulmakta zorlanırken. Anlaşılan bakanlık, hastaların illallah deyip kendi parası ile almasını İstiyor galiba! Özetle saçma ve dramatik bir durum.