Neticede insanoğlu hayatında hatalarla  doludur.

Hiç kimse melek olarak yaratılmamıştır. Cenab-ı Allah efdalul-mahluk olarak insanı yaratmıştır. Neticede insan, meleklerden de üstündür.

İnsanoğlu hayatında ne  kadar  hata yaparsa yapsın yaradanımız  açık bir kapı bırakmıştır.

O kapıda pişmanlık kapısı, af dileme kapısıdır. Bu kapı, devamlı açık tutuluyor.

Bilerek  yetim malı yemek, kul hakkı,  ana ve babaya eziyet etmek, gibi haklar hariç. Bunların affı yoktur.

TEVBE etmektir. Tevbenin anlamı; yaptığın hatalara bir kerre daha  dönmeyeceğini, yaptıkları hataları günah bilerek tövbe etmesi gerekiyor.

Tövbe deme, dönmek, pişman olmak  demektir.

Yüce  Rabbimizin  biz kullarına  en büyük ikram ve  rahmet vesilelerinden biri olan tövbe,  geç kalınmadan fırsat varken, ruh hala bedende  iken

yapılmalıdır.

Günahları sebebiyle  ümitsizliğe  düşmek, kişiyi helak eder. İnsanoğlu beşerdir. günah işlemeye meyyaliz. Yeter ki, tövbe edelim.

Günah işlemeye değil,  tövbelerimizde israrcı olalım.

ez-Zümer suresi 53. ayetinde Cenab-ı Allah şöyle emrediyor: '' Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Zira Allah bütün günahlarınızı affeder.''

Hz. Ali ra Peygamber Efendimizden şöyle rivayet ediyor:

'' Allah teala  İbrahim aleyhisselama yer ve gökleri gösterdiği vakit, İbrahim as. Allah'a karşı isyan etmekte olan birini gördü ve Allah'a onu helak  etmesi için

dua etti. Başka bir asıyı  gördü.  Onun için de  beddua etti. Oda helak oldu. Diğer bir isyankarı gördü Onunda helak olmasını  Oda helak oldu.

Böylece birkaç kişi helak oldu.

Bunu üzerine  Cenab-ı Hak, İbrahim aleyhisselama şöyle vahiy buyurdu:

'' Ey İbrahim! Muhakkak ki sen  duası müstecap  bir kimsesin! Kullarımın helakı için bana dua etme. Zira  onların benim yanıma  üç hususiyetleri vardır;

1- Kul yaptıklarına ya tövbe eder, Ben de  tövbesini  kabul ederim.

2- Veya  onun zürriyetinden  Beni zikredecek  bir nesil çıkar,

3- Yahut  da  kıyamet gününde  onu istersem affederim,  istersem cezalandırırım.'' et-tefsir  min süneni  Said ibn. Mansur)

Günahlarına tövbe eden, hiç hiç günah işlememiş gibidir (İbn. Mace) buyuran geçmiş ve günahları  affolunduğu halde sabahlara kadar secdeler eden Resulü Kibriya Efendimiz hürmetine, O güzeller güzelinin  yüzü suyu hürmetine tövbeler edelim, yapmış olduğumuz  hatalardan dönüş yapalım.

Alvarlı Efe Hazretleri der ki:

'' Günahkar olma, Fahr-i Alem-i Zi- Şanı  incitme''

Kimseyi incitmeyelim, O sultanlar sultanı ki, Hak divanında yüzüne bakabilecek yüzümüz olsun.