Trabzon-Of’un köyünde yaşayan, doğada çektiği köpek videoları ile tanınan Recep Bayraktar’ın Dogo Arjantino cinsi 5 köpeğine geçen hafta yasak ırk sebebiyle el konuldu.

Olayı baştan sona izlediğimden, topluma ders niteliğindeki bu olayı yazacağım. Adı geçen şahıs farklı ırk köpeklere bakıp, videolarını youtube yüklerken şehir hayatından bunalanların izlediği sıradan bir kanalken, birden 600 bin aboneye ulaştı.

Dizilerin saçma senaryolarından bıkanlar da bu tür kanallara yöneldi. İlk başlarda ayağında çizme, köpekleri ile doğada yürüyüşler yapıyordu.

Köpekleri de çok seviliyor bu arada. Video çekmeseydi dogoları herkes gibi evde kalırdı. Öncelikle yasaklı ırklara el koyma, şahsa göre değişmemeli.

Konu sadece yasaklı ırk değil, tüm köpek ırkları üretimi kontrollü olmalı. Yine, ülkemizdeki bazı kangal çiftliklerinin, dövüşmek üzere köpek yetiştirdiği iddiasıysa araştırılmaya muhtaç.

Yavruların kimlere verildiğinin kaydı olmalı. Efsane köpeklerimiz Kangallar emirle dövüşmediğinden, iri ve gösterişli olsun, söz dinlesin diye kırıldığı, ırkının bozulduğu da kayıtlara geçsin.

Konumuza dönersek; R. Bayraktar giderek izlenmenin verdiği özgüven midir, düşüncesizlik midir bilemem kanalında beş ay kadar önce “köpek dövüş piyasasında” olduğu iddia edilen kişiler beliriverdi.

Meydanlarda dövüştürülmüş kangalı yanına alarak ”has kangalı” anlatmaya gelmişti kişi. Bu tipler zaten köpek profesörü her biri. Köpek severleri böyle etkiliyorlar.

Sonrasında meydancıların buluştuğu yerlerden biri olduğu iddia edilen, çeşitli dövüş videoların olduğu, herkesin üye olamadığı TrK. adlı kanalın ana sponsoru olan mamayı tanıtmaya dönüştü iş. Resmen sarmala aldılar kanal sahibini. Şu anda bunun vebalini ödüyor.

Gelelim dogoların alınması ile meydancıların ne ilgisi var? Köpek bahisçilerine kök söktüren birisinin öfke ve dikkatini youtube de binlerce üyesi olan ve çok ses getirecek R.Bayraktar’a yöneltilme becerisi kanımca. Ve sonrasında R. Bayraktar’ın kanalında öfkeli tavrı ile şikayetçiye, Trabzon valiliğine, belediyesine, Doğa Parklar şube müdürlüğüne hücum başladı.

Yasak ırkla ilgili çözümü devlet sunmuş oysaki. “Kısırlaştırarak karne ile muhafaza edebilirsin.” Kötü sözler yerine prosedürü yerine getirseydi, fırtına kopmazdı. Dağ başında, Dünyadan kopuk da olsa videoları ile topluma açılıyorsa, 5199’a daha dikkat edilmelidir.

SOSYAL MEDYA GÜCÜ İLE KİMSE TERÖR ESTİREMEZ, SUÇTUR

Sıradan gibi görünen bu olayda “sosyal medyanın yanlış ellerde, evdeki vatandaşı nasıl kışkırttığını gördük.” Youtube gibi mecraları devletin yakından takip etmesi gerektiğini anladık.

Ülkemizde gerçek hayvan severlerin ortaya çıkması açısından, kontrolsüz açılan dernekler, gözlem altına alınmalı. Kim gerçekten hayvan haklarını koruyor, kim hayvanlara gönderilen para ile geçimini sağlıyor ortaya çıkmalı.

Hayvan besleyen onlar üzerinden para kazanan kanal sahipleri, kötü şöhretli kimlikleri kanalında göstermemeli. 5199 Sayılı kanunun açık uçları doldurulmalı.