Merkezi yönetim bütçesine ilişkin değerlendirmede bulunan Nebati, gelecek yıl yapılacak seçimlere rağmen Türkiye'nin bütçe disiplininden asla taviz vermeyeceğini ve yılı bütçe açığının milli gelire oranı için hedeflenen yüzde 3,4’ten daha iyi performansla kapatmayı beklediklerini söyledi. Nebati, "15 Ocak'ta sizi de şaşırtacak rakamları açıklamış olacağız." diye konuştu.

Türkiye Ekonomi Modeli doğrultusunda bir yıllık performansa bakıldığında, bir istisna hariç tamamında hedeflerinin ötesinde olduklarını vurgulayan Nebati, şu ifadeleri kullandı:

"Bizi bir tek yoran enflasyon. İnşallah yıl sonundaki enflasyon hedefimiz olan yüzde 65 bandında yılı kapatmış olacağız. Enflasyonun aşağı doğru hızla gittiğini göreceğiz."

Nebati, otomotivde şu anda bir ÖTV indiriminin gündemde olmadığını, ÖTV'nin sıfırlanması konusunda Bakanlık olarak bir çalışma yapmadıklarını dile getirdi.

Nebati, bölgede güçlenen ikili ilişkiler sayesinde kredi finansman desteğinin iyi olduğuna işaret ederek şu değerlendirmede bulundu:

"Körfez'den 'finansmanswap' şeklinde değil 'depo hesabı' şeklinde geliyor. Açık bir şekilde ifade etmek istiyorum ki Türkiye, salgın ve salgın sonrası meydana gelen Rusya-Ukrayna Savaşı krizlerinden güçlenerek çıkmıştır. Küresel krizler Türkiye'nin mevcut yapısını kuvvetlendiren bir fırsata dönüşüyor. Bunun temel sebebi de şu, İstanbul'u merkeze aldığınız zaman 3-4 saatlik bir uçuş mesafesiyle 1,3 milyar insana rahat bir şekilde ulaşabiliyoruz. 26 trilyon dolarlık bir ticaret hacminin olduğu bir alanda Türkiye tam bir üretim merkezi haline dönüşmüş durumda. Çok kısa bir süre içinde tedarikleri karşılayabilecek önemli bir potansiyele sahibiz."

Bakan Nebati, KGF için takvimin netleştiği bilgisini vererek, "14 başlıkta bir KGF paketimizi ayrıntılarıyla paylaşacağız, hazırlıklarımızı bitirdik. Biz burada enflasyondan etkilenen alt ve orta gelirdeki vatandaşlarımızı rahatlatacak adımları atacağız. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), gayrimenkul, işletme sermayesi gibi konularda önümüzdeki hafta ilan etmiş oluruz ve yılbaşından itibaren de kullanıma açmış olacağız. Ocak ayından itibaren KGF'deki bütün imkanlardan vatandaşlarımız yararlanacak." ifadelerini kullandı.

KGF paketiyle desteklenecek EYT ve gayrimenkul piyasasına ilişkin düzenlemelere ilişkin de değerlendirmede bulunan Nebati, şunları söyledi:

"Özel kesimin, emekli olacakların kıdem tazminatlarının ödenmesinde finansmanını sağlamak için destek vereceğiz. Gayrimenkul piyasasında gerek gayrimenkulde gerekse arazi arz üretiminde ve inşaat yapımında hem üreticilere hem de tüketicilere yönelik ciddi bir paketin ayrıntılarını paylaşacağız. İyi bir 'mortgage' diyebiliriz. Çok özgün bir model olacak. Özellikle de orta ve alt gelirli kesimlerin çok rahat bir şekilde konuta ulaşabileceği bir çalışmamız var."

Nebati, son 3 ayda gayrimenkul piyasasını mercek altına aldıklarını anımsatarak, "Herhangi bir spekülatif veya manipülatif işlem yapan olursa tamamının bilgileri, kayıtları takibimizde, çok sıkı bir şekilde takip ettik. 2020 yılındaki KGF'de kullandırdığımız paraların bir kısmı dövize gitmişti. Şimdi KGF paketimiz fatura merkezli oluyor. Bunlara izin vermeyeceğiz. Türkiye'de birilerinin kamu imkanlarını kullanarak kendi çıkarlarına uygun bir şekilde fırsatları değerlendirmesine izin vermeyeceğiz. Elbette ki istisnalar vardır ama bunu en aza indirecek şekilde hareket ediyoruz. Bir önceki konut kredimizde de gayrimenkullerin bir anda fiyatların yükseldiği bir dönem yaşadık, 105 bin civarında mükellefi inceledik, gereğini de yaptık. Şu anda verileri elimizde hazır olan yerlerde herhangi bir operasyona meyli olacak kim varsa açık söyleyeyim, tamamının verileri elimizde. Operasyona operasyonla karşılığını veririz."


Nebati, "EYT ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ile çalışıyoruz. Herhalde bu konuda da kabine sonrası çalışma bitmiş olursa Sayın Cumhurbaşkanı'mız açıklamaları yapar. Çalışma Bakanlığımız ile bunun gerek kamu gerekse de özel sektör üzerindeki maliyetleri konusunda karşılıklı görüşmelerimizi yapıyoruz. Üretim tarafının bundan olumsuz etkilenmemesi noktasında gerek işverene gerekse de çalışana bizim tarafımızdan hangi destekler verilecekse adımlar atma noktasında hazırız. Güçlü bir bütçeyle gireceğimiz için inşallah bu konuyu yöneteceğiz." dedi.

Nebati, birçok alanda vergi indirimleri yaptıklarına dikkati çekerek, "Vergi indirimleri konusunda da oynayacak bir yerimiz kalmadı." diye konuştu.

Bu yıl asgari ücrette yüzde 95 artış sağladıklarını anımsatan Nebati, şunları kaydetti:

"Bununla ilgili Çalışma Bakanlığımız dün işveren ve işçi temsilcileriyle görüşmeleri yaptılar. Asgari ücretin hem işçilerimizi hem de işverenlerimizi tatmin edecek bir seviyede gerçekleştirilmesi ülkemizin faydasına olur."

Her 6 aylık dönemde olduğu gibi gelecek yıl da memura ve emekliye enflasyon farkının verileceğini söyleyen Nebati, eğlence vergisinin Resmi Gazete'de yayımlanan kararla yüzde sıfır olmasına ilişkin de "Sanatçılarımıza verdiğimiz sözü tutmuş olduk." dedi.