HIV, çeşitli dokulara yerleşerek enfeksiyonlar oluşturarak kişinin bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bir hastalıktır. Ancak hiv testi ile bu hastalık kolay bir şekilde teşhis edilmektedir. Teşhis edilmediği durumlara kişilerin vücudu basit mikroplarla bile baş edemez duruma gelmektedir. 

Hiv Testi Nedir?

Hiv testi ile kişilerde bu hastalığın olup olmadığı teşhis edilmektedir. Bu hastalık, klinik muayeneler ya da belirtiler üzerinden anlaşılabilen bir enfeksiyon değildir. Hastalığın net bir şekilde teşhis edilmesi için kişilerin hiv testi yaptırması gerekir. 

Hiv Testi Nasıl Uygulanır?

Bu hastalığı tespit eden testlerde virüs yüzeyindeki proteinler, virüse karşı bağışıklık sisteminin geliştirdiği proteinler ve virüsün genetik parçaları dikkate alınmaktadır. Tüm bu noktalar dikkate alınarak hiv testi yapılmaktadır ve hastalık kısa süre içerisinde kolay bir şekilde teşhis edilmektedir. 

Hiv Testi Kaç Günde Sonuç Verir?

Bu testler, kişiler hastalıkla temas ettikten 4 – 6 hafta sonra yapılmaktadır. Genel olarak sonuçlar 24 saat sonrasında çıkmaktadır. 

Hiv Testini Evlilik Öncesi Yaptırmak Zorunlu Mudur?

Evlilik testlerinin kapsamına göre evlilik öncesinde hiv testinin yapılması zorunlu değildir. Eğer sizden zorla hiv testi isteniyorsa bu hukuka aykırı bir durumdur. Bu konu hakkında hakkınızı arayabilirsiniz. 

Cinsel Hastalık Testi Nedir?

Cinsel hastalık testleri, cinsel yolla bulaşan hastalıkların teşhisi için kullanılmaktadır. Genel olarak cinsel hastalık testi için kişilerden kan ve idrar alınmaktadır. Alınan örnekler incelenerek virüs ya da bakteri olup olmadığı aranmaktadır. 

Cinsel Hastalık Testi Kimlerden İstenir?

Bu tarz testler genellikle çok partnerli bir cinsel hayata sahip olan kişilerden istenmektedir. Bu tarz bir yaşama sahip olan kişilerin belirli aralıklar ile cinsel hastalık testi yaptırması gerekir. Eşlerin birinde herhangi bir hastalık teşhis edildiğinde, diğer partnerinde test yaptırması gerekir. 

Cinsel Hastalık Testi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cinsel hastalık testi öncesinde dikkat etmeniz gerekenler ile ilgili hekiminiz size gerekli bilgileri verecektir. Genel olarak cinsel hastalık testi öncesinde 48 saat içerisinde cinsel ilişkiye girmemeniz gerekir. Genital bölgenin temizlenmemesi ve herhangi bir şey sürülmemesi gerekir. 

Gıda İntoleransı (Besin Duyarlılığı) Nedir?

Gıda intoleransı, bir diğer adıyla gıda duyarlılığı kişilerin belirli gıdaları sindirirken zorluk yaşamasıdır. Bu durum toplumda oldukça yaygındır ve neredeyse toplumun %15’de görülmektedir. 

Stockholm Sendromu Nedir? Çift Terapisinin Önemi Stockholm Sendromu Nedir? Çift Terapisinin Önemi

Gıda İntoleransının Sık Rastlanan Semptomları Nelerdir?

Gıda intoleransı olan kişiler genellikle mide rahatsızlığı yaşamaktadır. Sindirilmesi zor olan gıda tüketildiğinde mideyi rahatsız etmektedir. Bu tarz durumlarda gıda intoleransı testi ile kişilerin rahatsız olmasına neden olan gıda teşhis edilmektedir. 

Gıda İntoleransı Nedenleri Nelerdir?

Gıda duyarlılığı, belirli gıdaların tüketilmesi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu duruma neden olan durumlar arasında bağırsak problemleri, genetik yatkınlıklar, stres ve enfeksiyonlar bulunmaktadır. Bu durumlar kişilerin gıda intoleransı yaşamasına neden olmaktadır. 

Gıda İntoleransı Tanısı Nasıl Konulur?

Gıda intoleransı için kişilere gıda intoleransı testi uygulanmaktadır. Yapılan bu test ile kişilerin hangi gıdaya karşı duyarlı olduğu detaylı şekilde öğrenilmektedir. Bu gıda intoleransı testi çeşitleri, tedavi için oldukça önemlidir. 

Beslenme Nasıl Ayarlanır?

Eğer bir gıda duyarlılığınız varsa ve neye karşı duyarlılığınız olduğunu biliyorsanız, bunu beslenmenizden çıkarabilirsiniz. Bunun yanı sıra hekiminiz sizin için belirli bir besleme düzeni ayarlayacaktır. Bu şekilde sağlığınızı koruyabilirsiniz. 

Gıda İntolerans Testi Fiyatları

Gıda intoleransı için uygulanan testler, özel hastanelerde, sağlık kuruluşlarında ve daha birçok yerde uygulanmaktadır. Genel olarak gıda intoleransı testi yapılan sağlık kuruluşuna göre test fiyatları da değişiklik gösterecektir.

Editör: İrem Nur Kaya