Asıl adı Bektaş olup Hacı Bektaşi Veli diye şöhret bulmuştur. Horasan'ın Nişabur şehrinde doümuştur.

Annesinin adı Hatem Hatun, babası Seyyid sultan İbrahim Sanidir. Doğum ve vefat tarihleri konusunda ittifak yoktur. Bazı kaynaklarda 1248 miladi tarihinde doğduğu ve 1337'de vefat ettiği belirtilirken, bazılarında da 1209- 1271 tarihleri, doğum ve ölüm tarihleri, olarak verilmektedir.

Hocası Lokmanı Perende Den zahir ve batın ilimleri ile  bağlı olduğu Hoca Ahmed Yesevi'nin  yolu ve tarikatını da öğrenen Hacı Bektaşi Veli, ulema ile tanışmak için Bedahşan, Basra, Bağdat ve Necefe seyahat etmiştir. İlk fırsatta da hacı olmuştur.

Daha sonra Anadolu'ya ,  Suluca karahe yerleşmiştir. Anadolunun Türk yurdu oluşu islamlaşmasında etkili olan, Hacı Ahmed Yesevi Ye dayanan;  Şeyh Edebali, Geyikli Baba, Abdal Musa, Piri dede, Akyazılı Baba, Kıdemli Baba Sultan gibi Horasan Erenleri diğer bir ifade ile Gazi Dervişan arasında Hacı Bektaşi Velinin adı da zikredilmektedir.

Ayet: Göklerde ve yerde ne varsa Onundur. itaat da daima ve yalnız O'na yapılır. Allah'tan başkasından mı korkuyorsunuz? (Nahl; 16-52)

Cenabı Allah şöyle buyuruyor: Her canlı ölümü tadacaktır. Ve ancak kıyamet günü yaptıklarınızın karşılığı size tastamam verilecektir. Bu dünya hayatı ise, aldatma metandan  başka bir şey değildir. Andolsun ki, mallarınız ve canlarınız konusunda imtihana çekileceksiniz. Sizden önce kendilerine kitap verilenlerden ve müşriklerden birçok üzücü sözleri işiteceksiniz.

Eğer sabreder ve takva gösterirseniz, muhakkak ki bu, yapılacak işlerin en değerlisidir. (Ali İmran; 185-186)

Hadis: İki göz vardır ki cehennem ateşi onlara dokunmaz;  Allah korkusundan ağlayan göz ve gecelerini Allah yolunda nöbet tutarak geçiren göz, (Tirmizi)

***

Hadis; Uyuyacağınız zaman kandilleri söndürü. Kapıları kapatın. Su kaplarının ağızlarını bağlayın. Yiyecek ve içeceklerin üzerini örtün. (Buhari)

Müslüman bir ağaç dikerse , ondan yiyen her insan ve de hayvan için kendisne sadaka sevabı verilir.(Buhari)