Allah Resulü sav Zilhicce ayının dokuzunda Sevik savaşından dönmüştü. Ertesi gün, yani Zilhicce ayının onuncu günü sabah erkenden ashabı ile birlikte namazgaha gitt. Hz. Bilal ra mızrağını Sütre olarak O'nun önüne dikti.

Allah Resulü sav ezansız ve kametsiz olarak iki rekat bayram namazı kıldırdı; arkasından hutbe okudu. Hutbede müslümanlara kurban kesmeyi emretti. 

Kendisi de iki kurban kesti. Satın aldığı semiz, boynuzlu beyaz koç tan birini keserken ;  Allahım! Bu, Senin birliğine ve senden bana gelenlere şehadet eden bütün ümmetim namına dır'' dedi. 

Kurbanı boğazlarken de, '' Bismillahi Allahu Ekber'' dedi. İkinci kurbanı keserken de; '' Allahım! Bu da, Muhammed'e ve Muhammed'in ev halkı içindir, buyurdu ve yine

''Bismillah Allahu Ekber'' dedi.

Resulü Ekrem sav o koçları kesmek üzere yatırırken  de şu ayeti kerimeleri okumuştur: '' Şüphesiz ki, ben hanif olarak yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah'a çevirdim ve ben müşriklerden değilim''. ( Enam; 79)

''Şüphesiz benim namazımda, ibadetlerimde, hayatımda ölümümde alemlerin Rabbi Allah içindir. Onun ortağı yoktur. Ben bununla emrolundum ve ben müslümanların ilkiyim.'' (En'am; 162/ 163)

Sonra '' Allahım! Bu kurban bize sendendir, Muhammed ve ümmetinden senin içindir, bizden kabul buyur'' dedi ve koçu kesti. 

Böylece ilk kurban bayramı namazı kıldırdı, ilk kurban bayramı hutbesi verildi ve Resulullah sav o gün kestiği kurbanda ilk kurban oldu.

RIZIK ENDİŞESİ: Geçim sıkıntısıyla, hayatın zorluklarıyla boğuşan insanın rızık temininde büyük bir mücadele verdiği açıktır.

Buna birde maneviyat noksanlığı , ruhi açlık, israf ve daha çok kazanma hırsı gibi zaaflar eklenince rızık endişesi kat kat artmakta.Ey insanoğlu, sana dünyada ne kadar rızık tahsis edilmişse onu almadan Allah seni bu dünyadan ayırmaz. Rızkın bittiği anda bir saniye seni ertelemez. Rızık için neden endişiyorsun?

Mütevekkil bir kul, bu gün ne yiyeceğim, ne içeceğim endişesinden uzak olmalıdır.