2023 yılının son ayına girilirken yatırım dünyasının gözü güvenli liman altına dönmüş durumda. Altın ve gümüş başta olmak üzere emtia fiyatları için yılın son döneminde yaşanan yükselişler bir gelenek halini alırken, 2023 yılında ons altın ve gram/TL fiyatlarının hangi seviyeden kapanacağı da merak konusu haline gelmiş durumda.

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay: Allah şahidim Türkiye'yi durdururuz TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay: Allah şahidim Türkiye'yi durdururuz

Kapalıçarı'nın nabzını tutan ve altın yorumları ile dikkat çeken ekonomist İslam Memiş, yarın itibarıyla piyasalarda önemli değişikliklerin görüleceğini belirterek, altın fiyatlarının son kez sert bir düşüşle alım fırsatı sunacağını belirtti.

Yatırımcı için önemli bir fırsatın geleceğini ve 2023 yılının fırsat penceresinin bu şekilde kapanacağını aktaran Memiş, şu ifadeleri kullandı:

"ALTIN ÇOK HIZLI YÜKSELDİ, ARALIK AYINDA DÜŞMEK ZORUNDA"

"Ons altın tarafında 2033 dolar seviyesi var. Malum yukarı yönlü hareketlerde hızlı bir yükseliş vardı. 2047 doları test etti ve aşağı yönlü geriledi. Takip ettiğimiz bant aralığında bir değişiklik yok. 1980 dolar destek, 2080 direnç seviyemiz.

Geniş bir bant aralığını takip edeceğiz. Bu yükselişler devam ediyor ancak Aralık ayında son bir kez alım fırsatı vermeden yeni zirveleri görmeyecektir. Çünkü çok hızlı yükseldi ve teknik bir düzeltme yapmak zorunda. Bu düzeltmelerin olması için kademeli olarak 2000 doların altına dönülecektir. Şu anda altın almak için fırsat beklerken Euro tarafında durmanın daha iyi olduğunu düşünüyorum.

BU AY ALTIN FİYATLARINDA BİR GERİLEME GÖRÜLECEK

Orta ve uzun vadede 2024 yılında 2350 dolarlık bir ons bekliyoruz ancak kısa vadede, yaşanan bu yükselişlerin ardından bir kar satışı gelmesi lazım. Ons altında Aralık ayında bir gerileme bekliyor musun? sorusuna yanıtım evet. 1980 dolar seviyesine kadar geri çekilebilir ama bu düşüşler çok kalıcı olmayacaktır.

Her düşüşü bir alım fırsatı olarak değerlendirmek lazım. Aralık ayı oldukça yoğun bir dönem olacak. Yılın kapanışında küresel piyasalardaki pozisyonlar önemli olacak. ABD Merkez Bankası'nın faiz hamleleri belirleyici olacak, gram ve çeyrek altın tarafı için dolar/TL paritesinde yaşanacaklar önemli olacaktır.

YILIN SON AYINDA ALINACAK BU KARARLAR 2024'ÜN KADERİNİ BELİRLEYECEK

Örneğin ilerleyen günlerde ABD tarafından tarım dışı istihdam ve enflasyon verileri açıklanacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), PPK özetinde ima ettiği üzere muhtemelen 250 baz puanlık bir son faiz artışı yaşanacak. Bunlar altın fiyatları için çok önemli olacaktır.

YARINDAN İTİBAREN BUNU YAPMAYA BAŞLAYIN

Daha önce de söylemiştim. Altın fiyatlarındaki düşüşler kademeli olarak gerçekleşiyor olsa da, yükselişler aniden vurup geçiyor ve yatırımcıya yakalama fırsatı vermiyor. 1980 dolarlık seviyeye kadar aşamalı bir düşüş bekliyorum ve Aralık ayının son günlerinden itibaren yeni yükselişler yaşanacak.

Şu anda altın tarafında yatırımı bulunanlar için uzun vadeli düşünceye sahipseniz yapılacak en iyi şey beklemek. Ancak kısa vadeli fırsat kovalayanlar için çıkış yapmak ve alım için bir süre farklı yatırım araçlarında kalmak avantajlı olacaktır.

Bu nedenle belki de altın tarafında doğru pozisyon almak için Aralık ayının ilk gününde karar vermek, yaşanacak ani yükselişleri kaçırmamaya yarayacaktır. Bu nedenle yarından itibaren pozisyon alanlar en büyük getiriyi cebine koyanlar olacak.

Editör: İrem Nur Kaya