SİYASİ yoğunluk nedeniyle gündemden uzaklaşan kamuoyu değil aslında... İçimize sindirdiğimiz kriz, beklentiler, alınması gereken önlemler ve de başta ekonomik olmak üzere özlenen icraat vakti geldi. Her ne kadar seçim nedeniyle bir yoğunluk yaşadıysak da bürokrasi kendi işine baktı. Geceli gündüzlü çalıştı diyebiliriz. Üç önemli konu başlığı haftayı meşgul edecek.

İLKI Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün başlayacak Rusya ziyareti.

Türkiye-Rusya İşbirliği Konseyi toplantısı nedeniyle yapılacak olan görüşmelerde çok önemli kararlar alınması bekleniyor. Başta Suriye görüşmeleri olmak üzere ABD’nin Ortadoğu’daki genel tavrı da ele alınacak. S-400 füzeleri ve nükleer santralin oluşması dışında, doğalgaz ve petrol projelerinin kapsamının genişletilmesi bekleniyor.

B planı uygulanabilir

Her geçen gün ABD’nin NATO kozuyla hareket edip F-35 jetlerine tartışmalı pozisyon hazırlaması, Rusya ile B planı uygulamamıza da neden olabilir.

Tarım, turizm ve sanayi konusundaki işbirliği ile Sayın Erdoğan’ın Rusya gezisi büyük önem arz ediyor.

Bürokratlardan oluşan ilk heyet geçtiğimiz hafta içinde Moskova’ya gitti ve çalışmalara başladı bile.

Bu haftanın ikinci büyük yoğunluğu ise yarın yapılacak İsrail seçimleri. Netanyahu’nun ABD’yi de arkasına alıp toprak işgalinin bir yenisi de dün oluştu. Batı Şeria’daki yerleşim yerlerinin ilhak edileceğini açıklaması kriz içinde bir kriz daha oluşturdu. Hem Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay hem Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın hem de Ömer Çelik arka arkaya eleştiri boyu yüksek açıklamalarıyla adeta Birleşmiş Milletler’e çağrıda bulunmuş oldu.

Netanyahu’nun seçim telaşı

Netanyahu seçim kazanabilmek için her türlü faulü yapıyor. Ancak İsrail’de güçlü bir muhalefet oluştuğunu da gözden kaçırmamak gerek. PKK ve PYD oyununun yanı sıra gizli kapaklı birçok girişim nedeniyle sadece Türkiye’ye değil, bulunduğu coğrafyaya da tehlikeli sinyaller yayıyor.

Elbette İsrail seçim sonuçları başta ülkemiz olmak üzere çevremizi de yakından etkileyecek niteliktedir.

Çarşamba günü ise beklenen reform paketi açılacak. Hazine Bakanı Berat Albayrak geniş kapsamlı paketi açıklayacak. Başta tarım ve hal yasası olmak üzere üreticileri yakından ilgilendirecek olan kararlar merakla bekleniyor. Nisan ayının bereketine rağmen soğan, domates ve patates fiyatlarının bırakın düşmesini, hala zamlanmış olması tüketiciyi de telaşlandırmış durumda. Üreticinin beklediği yem, gübre, tohum, mazot indirimi gibi iyileştirmelerin yanı sıra hasat dönemi ödemeleri konusunda da büyük beklentileri bulunuyor.

Hazine Bakanlığı’nın çalışmaları arasında vergi reformu da merak konusu. Bakanlık bünyesinde yapılan çalışmalar çarşamba günkü açıklamayla hayatiyet bulacak.

Hem dış politika hem de ekonomik yoğunluğun birikmiş olması, seçim nedeniyle her ne kadar arka planda kalmış gibi olsa da aslında Türkiye’nin can alıcı pozisyonu durumunda.

Trump’la da görüşecek

Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın Rusya ziyaretinden sonra ABD Başkanı Trump ile görüşmesi için bir takvim hazırlandığı duyumunu aldık. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD kapsamındaki çalışmaları öncü ilişki olarak değerlendirilebilir.

Hala Suriye’den asker çekmeyen ABD, aksine geçtiğimiz hafta başta tüfek olmak üzere hafif silah yardımında da bulunarak, bölgede etkinliğini sürdürüyor. Türkiye’nin her türlü muhalefetine rağmen İsrail’in aldığı kararları desteklemiş olması ilişkilerin bir başka cephesi.

İsrail kararları nedeniyle Birleşmiş Milletler’de yapılan toplantı davetinin gerçekleşmesi halinde önemli yaptırımlar da oluşacaktır. Türkiye’nin Fırat’ın Doğusu harekatı başlamadan bu girişimin sonuç vermesi bekleniyor.

Reform paketi umudu

Elbette bütün bu yaptırımlar, İsrail seçim sonuçlarına göre işlerlik bulacak. Dünya kamuoyunun gözü yarın yapılacak olan seçim sonucunda olacaktır.

Ancak ateş düştüğü yeri yakar. Ülke ekonomisinin çıkmazda olduğu şu dönemde oluşacak reform paketi, belki umutlara su serpebilir.

Özetle işler birikti. Haftanın gündemini üç ana başlıkta anlatmaya çalıştık. Artık seçim sonuçları tahmin edilir duruma geldi. Devir teslim geçişleriyle birlikte yerel yönetimlerde de önümüze bakacağız gibi görünüyor.