Hamas'ın 7 Ekim sabahı başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık veren İsrail, Gazze'de 13 binden fazla Filistinliyi katletti. 

İsrailli 13 kadın ve çocuktan oluşan ilk rehine grubu Türkiye saatiyle 17.00'de serbest bırakılacak ve günün ilerleyen saatlerinde Mısır'dan Gazze'ye insani yardımın ulaşması bekleniyor.  Geçici ateşkes sürecinde bugün yaşanacaklar.

Rusya'dan Odessa’ya füze saldırısı: 14 yaralı Rusya'dan Odessa’ya füze saldırısı: 14 yaralı

İsrail ve Filistin arasındaki esir takası anlaşması kapsamındaki 4 günlük insani ara yerel saatle 07.00 (TSİ 08.00) itibari ile başladı.

Dünya 4 gün sürecek geçici ateşkesle ilgili yaşanacaklara odaklanırken, anlaşmanın detayları da ortaya çıktı. İşte saat saat bugün yaşanacaklar;

İsrail ve Filistin arasında varılan anlaşma kapsamında İsrailli esirlerden oluşan ilk grup - 13 kadın ve çocuk - yerel saatle 16.00'da (TSİ 17:00) serbest bırakılacak.

Rehinelere Refah sınır kapısına kadar Kızıl Haç eşlik edecek. Kimlik tespit süreci sonrası rehineler İsrail ordusuna teslim edecek.

Rehineler fiziksel ve psikolojik bakım için Tel Aviv'deki hastanelere götürülecek.

Takasın ilk gününde İsrail'den 39 Filistinli mahkum serbest bırakılacak. Filistinliler Damon ve Megiddo hapishanelerinden Batı Şeria'daki Ofer hapishanesine, oradan da sınır kapısına götürülerek ailelerine teslim edilecekler.

Günün ilerleyen saatlerinde Mısır'dan Gazze'ye insani yardımın ulaşması bekleniyor. Hamas, Gazze'ye her gün 200 yardım kamyonu gireceğini belirtiyor

Dünyanın kilitlendiği 4 günlük geçici ateşkesin başlamasına dakikalar kala İsrail ordusundan yapılan bir paylaşım  büyük tepki çekti.

İsrail ile Hamas arasında 4 gün sürecek ateşkes anlaşması saat 08.00 itibarıyla başlarken, İsrail ordusunun ateşkes başlamadan birkaç dakika önce sosyal medyadan paylaştığı video tartışma yarattı. İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee'nin Arapça konuştuğu videoda ''İnsani ara geçici, savaş daha sona ermedi'' mesajı verildi.

Hamas ve İsrail arasındaki mutabakatla Gazze'ye saldırıları 4 günlüğüne durduracak, esir takası ve insani yardıma imkan sağlayacak insani ara başladı.İnsani aranın başlamasından dakikalar öncesinde, Gazze Şeridi'ne en yakın İsrail şehri Sderot'un açıklarında silahlı çatışma, şiddetli patlama seslerinin sürdüğü gözlendi. Gazze Şeridi'nden İsrail yönüne roketler atıldı ve bölgede saldırı sirenleri çaldı.

Arapça konuşan İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee videoda insani aranın "geçici" olduğunu vurguladı ve Gazzelilere "Gazze Şeridi'nin kuzeyi tehlikeli bir savaş bölgesi ve kuzeye geçiş yasak. Güvenliğiniz için güneydeki insani bölgede kalmalısınız" uyarısında bulundu.

GAZZE-17

Editör: Nehir Durdağı