İsrail hükümetinden yetkililerin, Hizbullah'ın Lübnan sınırından uzaklaştırılmasıyla ilgili bir anlaşmaya varılmaması durumunda iki taraf arasında "sınırlı bir savaş" çıkabileceğini düşündüğü aktardı.

İsrail İran'a saldırdı. Şiddetli patlama sesleri İsrail İran'a saldırdı. Şiddetli patlama sesleri

İsrail'in geçtiğimiz günlerde Lübnan'da düzenlediği suikast saldırısında Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsrail ordusu, Hizbullah hedeflerine hava saldırısıyla vurdu. Hizbullah  İsrail'e ait askeri noktaları hedef aldığını duyurdu.İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana yaşanan çatışmalarda 147 Hizbullah mensubu, 28 Lübnanlı sivil, 5 İsrailli sivil ve 9 İsrail askeri hayatını kaybetti.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın hükümetten yetkililere dayandırdığı haberde, Hizbullah'ın sınırdan uzaklaştırılmasını öngören bir anlaşmaya varılması için bir dizi girişimde bulunulduğu ancak Hizbullah'ın böyle bir anlaşmaya varma arzusunda olmadığı aktarıldı.

Yetkililer, Hizbullah'ın Lübnan sınırından uzaklaştırılmasını öngören bir anlaşmaya varılmaması durumunda iki taraf arasında "sınırlı bir savaş çıkabileceğini" belirtti.Hizbullah'la savaş çıkması durumunda ise bunun tüm bölgede tansiyonun yükselmesine neden olacağını söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant Aralık 2023'te yaptığı açıklamada, ister uluslararası siyasi düzenleme ister askeri harekat yoluyla olsun Hizbullah'ı Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri'nin ötesine taşıyacakları sözünü vermişti.

Eski Savunma Bakanı Benny Gantz da 15 Aralık 2023'te basına yaptığı açıklamada, "Dünya Lübnan'daki Hizbullah'ı İsrail sınırından uzaklaştırmazsa bunu kendilerinin yapacağını" ifadesinde bulunmuştu.

Editör: Nehir Durdağı