İsrail Gazze'de katliam yaparken diğer yandan Katar, Mısır ile ABD arabuluculuğunda, İsrail ve Filistin arasında esir takasına dair yeni bir anlaşmaya yönelik diplomatik çabalar devam ediyor.

 İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistin halkıyla bir savaş içinde olmadığını Hamas'la savaştığını belirterek, "İsrail'in esirlerin serbest bırakılmasını sağlamak üzere yeni bir insani araya ve ilave insani yardıma hazır olduğunu bir kez daha ifade edebilirim." ifadesinde bulundu.

Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Basem Naem ise Cumhurbaşkanı Herzog'un açıklamasının ardından yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırıları tamamen sona ermeden esir değişimi konusunda herhangi bir müzakere yapılmasına karşı olduklarını vurgulayarak; "İsrail'in devam eden soykırım savaşı kapsamında esir değişimi konusunda herhangi bir müzakere yapılmasını reddeden tutumumuzu teyit ediyoruz. Ancak halkımıza yönelik saldırganlığın sona ermesine ve Filistin halkına yardım sağlamak için geçişlerin açılmasına katkıda bulunacak her türlü girişime açığız."  ifadesine yer verdi.

Gelişmeler dikkatle takip edilirken Hamas lideri İsmail Heniyye, ara bulucu rolü üstlenen Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere Kahire'ye geldi. Heniyye'nin yetkililerle insani ateşkesi ve esir takası sürecine ilişkin detayları görüşeceği öğrenildi.

Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda İsrail ile Hamas arasında 24 Kasım'da 4 günlük esir takası mutabakatı kapsamında Gazze'deki çatışmalara "insani ara" verilmişti. Bu mutabakat 3 gün daha uzatılmış ve bu kapsamda 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı.

Editör: Nehir Durdağı