25 Kasım, 'Kadına yönelik şiddetle mücadele günü. O gün İtalya'da da çeşitli etkinlikler düzenlendi. Ben ise Toskana bölgesindeki 25 bin nüfuslu Cartona kasabasında yapılan 'Sadece Kadın Olmak' isimli ödül törenine davetliydim. Gittim ve yıllardır İtalya'da yaşayan ben ilk kez sadece kadınların yönetimindeki bir bölgeyi görmüş oldum.
Cartono Belediye Başkanı bir kadın; Francesca Basanieri.
 
Cartono'nın bağlı olduğu bölgenin yönetim kenti Arezzo'nun başkanı da bir kadın; Silvia Chiassai. 
Yerel yönetim tamamen kadınların elinde. 
Onlar da böyle bir güne kayıtsız kalmamışlar elbette. Düzenledikleri etkinlik önemli. Davetliler arasında çok tanınan isimlerin arasında yer almam şahsım adına da gurur verici.
Şiddet... Kişi veya kişilerin fiziksel, cinsel, psikolojik ya da ekonomik açıdan bir başka kişi tarafından zarar görmesi... Tehdit ve baskıyla yaşayan, sadece kadın olduğu için özgürlüğü engellenen milyonlarca kadın var maalesef dünyada. İşte böyle bir dünyada yönetimin sadece güçlü kadınların elinde olduğunu görmek sevindirici. 
 
Filomena'nın dünyası
 
Törende ödül alanlardan Filomena Lamberti'nin hayatı 2012'de değişmiş. Birlikte olduğu erkekten ayrılmak istemesiyle zindana dönmüş dünyası. Gece yarısını yüzüne asit dökmüş adam. Bir mucize eseri kurtulmuş ama yüzünde çok derin izlerin acısı hep yüreğinde. 
O da kenara çekilmek yerine şiddete karşı mücadeleye girişmiş. Okullara gidiyor, seminerlere katılıyor. Toplumun şiddetten uzaklaşması, kadın - erkek ilişkisinin hangi düzeyde olması konusunda mesajlar veriyor. "Ne kadar başarılı oluyorum, bilemiyorum ama elimden geleni yapıyorum" diyor. 
 
Natasa'nın savaş acısı
 
Gecede ödül alan bir başka kadın ise Sırp asıllı Natasa Kandic. Ülkesinde içsavaş sırasında çok acılar çekmiş; şimdi onlarla yaşıyor. 
Kandic, özellikle kadınlarla çocukların çok etkilendiğini söylüyor. Savaş sırasında yapılan işkenceleri anlatıyor. Karşı çıktığında başına gelmeyen kalmamış. O gün bugün her platformda mücadele ediyor. 
 
Başkanların mesajı
 
Törende Azerro'nun başkanı Silvia Chiassai ve Cortona başkanı Francesca Basanieri ile de bir görüşme yaptım. Kendilerini yaptıkları çalışmalar nedeniyle kutladım. Ortak görüşleri şöyle:
"Uzun yıllar erkeklerin egemen olduğu idari sistemde seçilmek ve görev yapmak hiç de kolay değil. Bizim önceliğimiz insan hakları. Kadın, erkek, çocuk. Kim olursa olsun şiddete hayır diyoruz ve tüm gücümüzle mücadele ediyoruz." 
Etkilendim. 
Toplantıdan çıktıktan sonra artık daha farklı bakıyorum dünyaya... Ne olursa olsun şiddete hayır. Sevgiyle yürüyelim geleceğe... Hem ülkemizde, hem de tüm dünyada.