İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığına karşı çıkıp 6'lı Masa'dan ayrıldı. İYİ Parti'nin bundan sonra nasıl bir yol haritası izleyeceği merak konusu olurken, dikkat çeken bir açıklama geldi.

"SEÇİM İKİNCİ TURA KALIRSA BİZ BÜTÜN DESTEĞİMİZİ ERDOĞAN'IN KARŞISINA YIĞACAĞIZ"

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Turhan Çömez, Halk Tv yayınında, seçimlerin olası ikinci turunda Erdoğan-Kılıçdaroğlu arasında yapılacak yarış için İYİ Parti'nin nasıl bir strateji izleyeceği sorusuna, "Siyaset çözüm sanatıdır. Netice almayı gerektirir. Biz güçlü bir tek adayla Erdoğan rejimini devirmeye devam etmeyi istiyoruz. Bir ara formülle masanın birlikteliğinin sürmesi demokrasi açısından önemli. Eğer seçim ikinci tura kalırsa biz bütün desteğimizi Erdoğan'ın karşısına yığacağız." yanıtını verdi.

"SÜREÇ DAHA DİPLOMATİK YÖNETİLEBİLİRDİ"

Çömez, şunları söyledi: "Süreç daha diplomatik daha uyumlu yönetilebilirdi. Hala bu şans var mı; ben hala bu şans olduğunu düşünüyorum. Amaç Türkiye'nin içinde bulunduğu vahim durumdan Türkiye'yi kurtarmak. Önümüzdeki günlerde neler olacak hep birlikte göreceğiz. Ben 6'lı masanın tezlerini savunan herkesin aynı fikirde olacağını biliyorum.

"MUTABAKAT METNİNE SONUNA KADAR SADIĞIZ"

Bakmamız gereken Türkiye'nin istikbali. Yapılmış bütün çalışmaları masanın kurulduğu günden beri açıkladığı deklarasyonlarına sadığız. Yapılan bütün çalışmaları çok değerli buluyoruz. Yüzlerce sayfadan oluşmuş mutabakat metnine sonuna kadar sadığız ve savunuyoruz. 26 Ocak tarihli toplantıda deniliyor ki; cumhurbaşkanı adayını belirlemede 6 liderin ortak karar alacağı ve dayatma mantığı ile bu işin olmayacağı vurgulanmıştı.

"AKŞENER PARTİMİZİN GÖRÜŞLERİNİ ORTAYA KOYDU"

Sayın Akşener ben aday değilim dedi. İkincisi mutlaka ortak bir karar verilmesi lazım ve tek arayla gidelim vurgusunu hep yaptı. Dayatmalara itirazı olduğunu, noter olmadığını birçok kez söyledi. Son toplantıda bir adaylık söz konusu oldu. Sayın Akşener partimizin görüşlerini ortaya koydu.

"ANKET SONUÇLARINDA VERİLER BİRAZ TEREDDÜTLÜ"

Bizim elimizdeki anket sonuçlarında veriler biraz tereddütlü. 28 Şubat deklarasyonuna vurgu yaparak bir anket çağrısı yaptık. Her partinin önereceği bir anket firmasının yapacağı anketlerin ortalamasının alınması önerildi.

"BİZ HALA MASADAYIZ"

Altını açıkça çiziyoruz. Mutabakat metinlerine sonuna kadar sadığız. Masadan biz kalkmadık biz hala masadayız. Asla ve asla Cumhur İttifakı'nın, Erdoğan ve avanelerinin el ovuşturmasına müsaade etmeyeceğiz.

"PRENSİPLERE UYULURSA KEMAL BEY'İN ADAYLIĞINA İTİRAZ YOK"

Biz Erdoğan'ın tek adam rejimini şiddetle reddediyoruz. Kemal Bey'in adaylığına itiraz yok. Kemal Bey önemli ve değerli bir siyasetçidir. Sayın Akşener bizimle yaptığı toplantılarda bugün dahil kendisi için bunları tekrarlamıştır. Karşı çıktığımız şey prensiplerden sapılması. Bu prensiplere uyulursa Kemal Bey'in adaylığına itirazımız yok. Altı ayrı siyasi partinin belirleyeceği 6 ayrı anket şirketinin verilerine biz saygı duyacağız. Bizim kişilerle ilgili bir tartışmamız yok. Prensipler ve ilkeler çerçevesinde bakalım.

"BİZ SEÇİLECEK ADAY İSTİYORUZ"

Bu ülkede yıllardır anket yapılıyor. Yanılanlar da oldu isabetli karar açıklayanlar da oldu. Hakiki anket sandıktır. Ama o masayı oluşturan bütün bileşenlerin ortak niyeti Erdoğan rejiminden kurtulmaktır. Biz seçilecek aday istiyoruz. Kişilikle ilgili bir tavrımız yoktur. Masanın prensipleri çiğnendi prensiplere dönülmesi halinde masaya döneriz.

"KUMAR MASASI TANIMI CUMHUR İTTİFAKI İÇİNDİR"

Ölüm ve sıtma konusuna gelince. Metaforları başka alana çekmenin gereği yok. Biz emin ve güvenli bir şekilde devam edip kazanmak istiyoruz. Kumar masası tanımı 6'lı masa değil Cumhur İttifakı içindir. Kumar masası lafı Erdoğan ve etrafı ile ilgilidir. Noter masasında olmayacağız demek dayatmalara itiraz edeceğiz demektir."

Editör: İrem Nur Kaya