BU hafta ve takip eden  günlerde jest  veya jestler trafiğine tanık olacağız.
AK Parti ve MHP Genel Başkanlarının seçim ittifakı çalışmaları sırasında lügatımıza ekledikleri bir deyim olarak hafızamızda kalacak "JESTLEŞMEK"..
 
Yarın yapılacak grup toplantılarında kısmen netleşebilir bu ilk adımlar.. Kim kime nasıl jest yapacak? Ne kadar jest yeterli? Ne kadarı yeterli değil? Ve karşı ataklar...
Artık hepimiz biliyoruz. Sadece AKP-MHP değil karşı blokdaki CHP-İYİ Parti-Saadet Partisi ve HDP de birbirlerinden jest bekliyor..
Açıkcası pazarlık yapılıyor. Bir nevi koolisyon bu. Yeni dönemdeki isimlendirilme ittifak olarak sunuluyor. Olabilir. Yeni kavramlarda yarar var. Takılmayalım bu tip tanımlamalara.
Şu bir gerçek ki AK Parti'nin elbette MHP oylarına ihtiyacı var. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın aldığı Cumhur İttifakı'ndaki oy oranı ortada. Şimdi de bu oy oranı karşılığında bazı belediye başkanlıkları isteniyor.
Kendi uhtesinde olan Mersin, Adana, Manisa, Burdur, Osmaniye, Polatlı, Etimesgut gibi il ve ilçeler.
Kars, Iğdır ve de kıl payı farkla CHP'ye kaybettikleri belediyeler. MHP burada haklı bir istek içinde. Cumhur oylamasındaki katkıları nedeniyle jest alacaklar bu bir...
 
İkinci asıl önemli olanı İstanbul ve Ankara. Bıçak üstündeki bu iki metropol başkanlığı kaç il başakanlığına bedel. Türk ekonomisinin yüzde 60'ı. TBMM'nin beşte bir koltuğuna sahip İstanbul'a boşuna mı Ak Partı bir numaralı protokol adamı Binali Yıldırım'ı aday sürüyor.
İstanbul ya kazanılacak, ya da kazanılacak. Bu durumda yüzde bir oy bile kıymetli. Yarım kalmış projeleri, metropol başkanlık prestiji, nüfus ve oy potansiyeli, ekonomisi, 29 büyük ilçesi ve koca bir İstanbul.
Sonra Ak Parti'nin MHP'den başka kimi var ki? MHP'siz seçim önemli bir risk. Risk de göz önüne alınamaz.. Öyleyse şartlar iki rafta da eşit düşüyor istekleriyle. Ortadan bölüşülerek..
Ankara da öyle. MHP nin kemik oyu iştah açacak durumda. 2-3 ilçe söz konusu olabilir mi?
 
Unutmayalım. Belediye meclis üyelik kontenjanı da beklenecek ve sunulacak jestler arasında bulunuyor.
Ak Parti ise şurada haklı.. Adana ve Mersin 3 partinin aşağı yukarı aynı güç değerinde.. AK Parti, CHP ve MHP. Sıralamada belki MHP daha geride ama başkan adaylarının gücü veya bonus faktörü ile talep görüyor. AK Parti'nin gerek milletvekili sayısı, gerek etkinliği daha önde. Ancak CHP bu bölgede sotaya yatmış durumda. Fikri Sağlar ve dayısı Kaya Mutlu taraftarları ile HDP oy desteği ibreyi oynatabilir. Mersin daha önce CHP'nin değil miydi? Adana HDP oyları da unutulmamalı. Belki de bu bölgede 1+1 anlaşması gerçekleşebilir.
 
Manisa'nın CHP kökenli Başkanı şimdi MHP'de. İsmi güçlü. Bu ilin pazarlığı yok gibi. Adeta bağımsız oy potansiyeline sahip başkan. MHP'nin kıl payı CHP'ye yitirdikleri il ve ilçeler için de birliktelik çağrısı önemli. Ak Parti aday çıkartırsa oy bölünür, MHP desteklenirse kazanılır görüşü var. İstek o yüzden.
Tüm bunlarını dışında TBMM çatısı altındaki çalışmalarda, kanun teklifleri, bütçe görüşmeleri, Tayyip Erdoğan ile diyoloğlar bakımından da jestlerin gerçekleşmesi gerekiyor. Taraflar da zaten bunun bilincinde.
Oturulur, konuşulur, hesaplar yapılır, anketler incelenir ve orta yol bulunur.
Asıl orta yolu bulmak mitinglerde ve meydanlarda gerçekleşmeli.. MHP asıl jesti kısaca "AF" ve "EMEKLİLİK" konu başlıklarında beklemeyecek mi?
 
Meydanlarda bu iki gündem ısıtılmayacak mı? 
Siyasiler için bu soruyu olumsuz yanıtlamak zor, olumlu yanıt ise oya dönüşebilir. İstek MHP'den geldi. Beklenti halktan. Ortada bir açmaz var. İttifaka muhtaç bir sorun.
Aslında Cumhur tarafındaki jestlerden söz ederken Millet İttifakı'ndan da söz etmiş oluyoruz. Yazdıklarımızın aksini de karşı taraf için düşünün.
 
İYİ parti saadece Ankara'da ısrarlı. Mansur Yavaş isminde sorunu yok. Ama "bizden olsun" ısrarı var. CHP için B planı söz konusu değilse İYİ Parti oylarından vazgeçemez..
Bize göre İYİ Parti'den daha önemli olan HDP oyları. CHP bu oyları açık açık isteyemiyor. Ama İstanbul, Ankara, Antalya, Antakya, Mersin, Adana, Antep, Orta ve Doğu Anadolu oyları işaret beklemiyor değil. HDP'ye bırakılacak il söz konusu değil. Ancak Belediye Meclis üyelikleri ile bazı Büyükşehir ilçeleri HDP için şart olacaktır..
Bunun adı jest mi, by-pass mı bilemeyiz ama yarın ve bütçe görüşmeleri sırasında kıran kırana pazarlık gündemde olacaktır.
Zor bir dönem. Küçük bir hata veya inatlaşma bütün hesapları da değiştirebilir.
Anlıyoruz ki jestleşmek de zor iş. Siyasette kolaylık var mı?