ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin aleyhine sunulan federal şikayette ABD'li yetkililer 'İsrail hükümetinin soykırımını önlemede başarısızlık ve suç ortaklığı yapmakla' ile suçlanıyor.Joe Biden'a 'İsrail'in Gazze'deki soykırımına ortaklık' suçlamasıyla dava açıldı.

New York sivil özgürlükler grubu Anayasal Haklar Merkezi (CCR), davayı Filistinli insan hakları örgütleri, Gazze'deki Filistinliler ve İsrail'in bir aydan uzun süredir aralıksız bombardımanına maruz kalan kuşatma altındaki bölgede akrabaları olan ABD vatandaşları adına açtı.

Batı Şeria merkezli El Hak ve İsviçre merkezli Uluslararası Çocukları Savunma Hareketinin Filistin Şubesi gibi hak örgütleri adına CCR tarafından dün açılan davada, İsrail'in Gazze'de halkı zorla yerinden ettiği, sivil altyapıları hedef aldığı, toplu katliam yaptığı ve tüm bunların soykırım suçu anlamına geldiği savunuldu. 

Davada, ABD'nin İsrail'i engellemeyerek, 1948'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) tarafından kabul edilen Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği öne sürüldü.

CCR'nin sunduğu şikayet metninde şu ifadeler aktarıldı;

''ABD, İsrail'in en yakın müttefiki ve en güçlü destekçisi. Açık ara farkla İsrail'e en fazla yardımı sağlıyor. İsrail de II. Dünya Savaşı'ndan bu yana kümülatif olarak ABD'nin uluslararası yardımlarından en fazla faydalanan ülke konumunda. Bunlar göz önüne alındığında ABD, Gazze'de Filistin halkına karşı soykırım eylemleri yürüten İsrailli yetkililer üzerinde caydırıcı bir etki yaratmak için gerekli araçlara sahiptir.''

Biden'ın üzerine düşeni yapmadığını savunan hak grubu, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin'in de "İsrail'in Gazze'deki soykırımını engellemeleri için ellerinden gelen tüm tedbirleri almaları gerektiğini" belirtti. 

gazze-10

CCR, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonunun, "İsrail'in Gazze'ye geniş ölçekli saldırıları için yasal bir gerekçe sağlamadığını" da iddia etti. Hak grubu, Biden yönetiminin İsrail'e silah tedarikinin yanı sıra maddi ve diplomatik desteğinin de mahkeme kararıyla durdurulmasını istedi. 

Biden yönetiminin Gazze savaşında Tel Aviv'e desteği, Washington içinde de tartışmaya neden oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan diplomatların hazırladığı bir iç yazışma metninde, Biden'ın "dezenformasyon yaptığı ve savaş suçu işlediği" savunuldu.

ABD merkezli haber sitesi Axios'un ele geçirdiği metinde, Biden'ın yürüttüğü politikayla "Gazze'deki soykırıma suç ortaklığı yaptığı" ileri sürüldü. Alt düzey bir diplomatın hazırladığı ve Dışişleri Bakanlığı'yla ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nda görev yapan en az 100 kişinin imzaladığı metinde, savaşta "İsrail'e askeri desteğin net kırmızı çizgiler belirlenmeden iki katına çıkarıldığı" yazıldı. 

Kassam Tugayları İsrail askerlerini kendi silahlarıyla vurdu! Çok sayıda ölü Kassam Tugayları İsrail askerlerini kendi silahlarıyla vurdu! Çok sayıda ölü

3 Kasım tarihli metinde, ayrıca Biden yönetiminin hem Hamas militanlarının elindeki esirlerin hem de İsrail'in hapiste tuttuğu binlerce Filistinlinin serbest bırakılmasını sağlaması gerektiği belirtildi.

Editör: Nehir Durdağı