Maastricht polisinin Instagram hesabından “Büyük şehirde tek başına” başlığıyla yapılan açıklamada, şehir merkezinde yalnız başına dolaşırken bulunan çocuğun, sadece Türkçe konuştuğu ve hiç Hollandaca bilmediği belirtildi. Polis tarafından bir şekerci dükkanından şekerleme alındıktan sonra karakola götürülen 5 yaşındaki çocuğa, burada yemek ve dondurma ikram edildi.

'ANNE VE BABASININ TÜRKİYE'DE OLDUĞUNU SÖYLEDİ'

Türk çocuk bir sığınma merkezine gönderildi. Çocuğun Hollanda'ya nasıl gittiğine dair incelemeler devam etti. Karakolda polislere depremzede olduğunu söyleyen küçük çocuk, anne ve babasının 6 Şubat depremlerinde yaralandığını ve şu anda Türkiye'de olduklarını söyledi. Hollanda makamlarının konuya ilişkin incelemesi sürerken küçük çocuğun ülkenin başka bir yerinde yer alan mülteci kabul merkezine nakledildiği öğrenildi.

Hollanda Polisinin konuya ilişkin Instagram paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

"Meslektaşlarımız bu öğleden sonra küçük bir çocuğu şehir merkezinde tek başına buldu. Türkiye'den Hollanda'ya gelen küçük çocuk anne ve babasının depremde yaralandığını söyledi. Sıcak bir yemek, bir dondurma ve kendi dilini konuşan bir polisle yaptığı sohbet sonrası yüzünde gülümsemesi yüzünde yeniden belirdi. Polise teşekkür etmek için elini kaldırdı ve bir beşlik çaktı. Şimdi elindeki şeker torbası ile bakımevine gönderildi. İhtiyacı olanlara yardım edin,tıpkı bu durumda bir torba dolusu şekerlemenin yaptığı gibi."

'KİMLİĞİ TESPİT EDİLEMEYEN ÇOCUKLAR VAR'

Çocuk hakları alanında çalışan gönüllülerden oluşan Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi de, Hollanda Sığınmacı Kabul Merkezi (COA) ile iletişime geçti.

Ekipte yer alan Hatice Kapusuz, depremin üzerinden 100 gün geçmesine rağmen, hala kimliği tespit edilemeyen çocuklar bulunduğunu söyledi.

İNSAN KAÇAKÇILIĞI RİSKİ VAR

Hatice Kapusuz, 5 yaşındaki bir çocuğun refakatçisi olmadan hava yoluyla Hollanda’ya gelmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak, Türk çocuğun büyük olasılıkla karayoluyla seyahat ettiğini vurguladı. Kapusuz, refakatçisi olmayan çocukların insan kaçakçılarının eline düşmesinden endişe ettiklerini söyledi. Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi üyesi Kapusuz, afet bölgesinde yeterli koruyucu politikalar uygulanmadığı için, çocuklar açısından insan kaçakçılığı riskinin sürdüğünü vurguladı.

Editör: İrem Nur Kaya