MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin geleneksel kahvaltılı basınla sohbet toplantısına çarşamba sabahı tekrar tanık olacağız. Yılda bir veya birkaç kez gerçekleşen geleneksel toplantıya gazete, televizyon ve haber ajanslarının Ankara temsilcileri ile yöneticileri davetli. Davetiyede toplantının içeriği de belirlenmiş: ‘Ülkemizin sosyal, ekonomik gündeminin birlikte değerlendirilmesi’. Yani ucu açık bir toplantı büyük olasılıkla. Çünkü ülkemizin gerek sosyal gerekse ekonomik gündemi o kadar yoğun ki...

Ne de olsa Sayın Bahçeli hem birey, hem partisinin genel başkanı hem de Cumhur ittifakının ortağı olarak duyduğu sorumlulukları paylaşmak istiyor. Bireysel ve genel başkan olarak sorumluluk duygusu zaten bilinen bir gerçek. Ancak gerek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde verdiği destek gerekse yerel seçim nedeniyle bağlı kaldığı ittifakın sorumluluğu bir nevi, ‘icraatın içinden’ anlatımını kapsayacak. Bir ara çatlak veren Cumhur İttifakı’nın onarımıyla birlikte daha güçlü hale gelen ortaklık şu ana kadar sorunsuz yürüyor. Ortaklık, yani ittifak anlayışı bütçe görüşmelerinde de aynı saygı çerçevesinde gerçekleşti. Bütçe taslağı birlikte savunuldu ve birlikte verilen oylarla geçerek yasallaştı.

Muhalefet karşı çıktı

Muhalefete birlikte karşı çıkıldı. Bazı ekonomik sorunlar MHP tarafından eleştirildiyse de buna tavsiye ve öneri penceresinden bakmak gerekiyor. Sorunsuz atlatılan belediye başkan adaylık seçiminden sonraki bütçe görüşmelerinde ortaya çıkan uyum, aslında ittifakın dış politika eylemindeki tavrını da destekliyor. Özellikle terörle mücadele, Suriye sorununa bakış, ABD ile ilişkilerde MHP’yi rahatsız edecek bir durum yok. Sayın Bahçeli belki de siyasi yaşamanın en verimli döneminde. MHP’den ayrılan Büyük Birlik Partisi (BBP) de ittifakta.

Sayın Mustafa Destici de Meclis’te aynı kulvarda. Ankara’da MHP oyları dominant. Hem Mansur Yavaş hem de Mehmet Özhaseki eski MHP tabanından. Eski ülkücü kimlikleriyle mücadele edecekler. İstanbul’da CHP’den aday olan Sayın Ekrem İmamoğlu eski bir MHP ve sonradan Anavatan üyesi bir babanın oğlu. Adana ve Mersin’de MHP oyları hesap ediliyor. Yıllar önce AK Parti teşkilatında bulunan MHP kökenli ki, ‘Akkurt’ olarak tanımlanan eskiler artık Cumhur İttifakı’nın köprü kuruluşunun önemli üyeleri. Bakıldığında ortada yeni bir durum yok. Eskiye dayanan arkadaşlık, ülküdaşlık, partidaşlık bir başka kulvarda şekillenerek ‘Cumhur İttifakı’ çıtasını oluşturmuş durumda. Ayrı düşmenin özleme gidiş şekli bir başka deyişle.

Bahçeli’yi izleyeceğiz

Yani Sayın Bahçeli dönemi deyişimizde MHP’lilerin tekrar bir araya gelişleri de söz konusu, İYİ Parti’yi hesaba katarsak ayrı düşüşleri de... MHP ağırlıklı bir siyasi ortamı anlatmaya çalışıyoruz. Kopanlar ile kalanların toplamı CHP kadar ise kalanların aktif ağırlıkları iktidar ortaklığında. Bu demek ki 50 yıllık mazisiyle MHP artık Türk siyasetinin kilit partisi durumunda. Sayın Bahçeli’nin kahvaltılı basın toplantısına da bu değerlendirmelerle bakmak lazım.

Cumhur İttifakı’nın oluşmasıyla Cumhurbaşkanı seçilmesinin verdiği katkı, başarıdaki ortaklık ve de yerel seçimlerde muktedir gücünü hissettirmesi. Toplantıda sürpriz beklemiyoruz. Ancak iki önemli konu var ki, kamuoyunun gözü kulağı bu toplantının üstünde olacak. Af ve emeklilikteki yaşa takılanlar. Belki olumlu adımlar atılmış olabilir. Zira bazı mitinglerde eğer iki lider birlikte halkın karşısına çıkacaksa bu önemli iki beklentiye de meydanlardan önce açıklık getirmek gerekiyor. Sayın Bahçeli’den önemli öneriler gelebilir mi? Olabilir. Merakla izleyeceğiz Sayın Bahçeli’yi.