Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar’ın anketinden çıkan sonuçlar gündem oldu.

Anketin sonuçlarını paylaşan Hürriyet'ten Abdülkadir Selvi'nin yazısından öne çıkan bölümler şöyle:

- Optimar’ın 15-18 Ekim tarihleri arasında, Türkiye genelinde 2 bin kişi ile yüz yüze anket yöntemiyle yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını aktaracağım.

- Optimar anketine katılanlara, “Sizce siyasi partilerin kendi adaylarını çıkarması mı, yoksa ittifak kurarak güçlerini birleştirmesi mi daha etkili bir stratejidir?” diye sormuş. Ankete katılanların yüzde 49.4’ü ‘kendi adaylarını çıkarmaları daha etkilidir’ yanıtını verirken, ‘ittifak kurarak güçlerini birleştirmeleri daha etkilidir’ diyenlerin oranı ise yüzde 35.6 çıkıyor. ‘Fikrim yok’ diyenlerin oranı ise yüzde 15.

- Partilerin ittifak yaparak mı, yoksa kendi adaylarıyla mı seçime girmeleri konusunda ise partilerin eğilimleri farklılık arz ediyor. AK Partililerin yüzde 58.5’i partilerin kendi adaylarını çıkarmalarının daha etkili olduğunu belirtirken, ittifakı destekleyenler yüzde 28.1 oranında. Bu tablo CHP’de tam tersine dönüyor. CHP’lilerin yüzde 51.4’ü ittifak kurarak seçimlere girilmesini savunurken, ‘kendi adayını çıkarmalı’ diyenlerin oranı yüzde 34.6.

- MHP’lilerin yüzde 47.7’si kendi adayıyla seçimlere girilmesi önerisini desteklerken, ittifak halinde girilmesini isteyenlerin oranı ise yüzde 43.6 çıkıyor.

- İYİ Partililerin yüzde 63.5’i kendi adayıyla seçime girilmesini istiyor. İttifakı savunanların oranı ise yüzde 34.7’de kalıyor. Bu durumda İYİ Parti yönetiminin seçimlere kendi adayıyla girme kararı, seçmen eğilimiyle örtüşüyor.

- Kongrede adını HEDEP olarak değiştiren partide kendi adayıyla seçimlere girilmesini isteyenlerin oranı yüzde 48 çıkarken, ittifakları destekleyenlerin oranı yüzde 40.8 çıkıyor. HEDEP seçmeninin eğilimi de ittifak yerine kendi adaylarıyla seçime girmekten yana.

- Yerel seçimlerin en önemli tartışması bu olacak. Aday mı önemli yoksa parti mi? Optimar anketinde de bu sorunun cevabı aranmış. Parti diyenlerin oranı yüzde 21.5 olurken, hem parti hem aday diyenlerin oranı ise yüzde 44.2. AK Partililerin yüzde 25.6’sı parti derken, yüzde 46.9’u aday diyor. Hem parti hem aday diyenlerin oranı ise yüzde 21.8 çıkıyor.

- CHP’de ise parti diyenlerin oranı yüzde 19.6, aday diyenlerin oranı yüzde 37.8’e ulaşıyor. Hem parti hem aday diyenlerin oranı ise yüzde 36.6 çıkıyor.

- MHP’de parti diyenlerin oranı yüzde 37.6 oluyor, aday diyenler ise yüzde 44.5’e ulaşıyor. Hem parti hem aday diyenlerin oranı ise yüzde 13.9’da kalıyor.

- İYİ Parti’de parti diyenlerin oranı yüzde 24.3’te kalırken, aday diyenlerin oranı yüzde 42 çıkıyor. Hem parti hem aday diyenler ise yüzde 32’ye ulaşıyor.

HEDEP’te ise parti diyenlerin oranı yüzde 29.3 olurken, aday diyenlerin oranı yüzde 40’a ulaşıyor. Hem parti hem aday diyenlerin oranı ise yüzde 26.7’de kalıyor.

- Optimar, CHP ile İYİ Parti’nin kendi adaylarıyla seçimlere girmesini sormuş. ‘Doğru bir karar, daha çok belediye kazanırlar’ diyenlerin oranı yüzde 49.7 çıkıyor. ‘Yanlış bir karar, CHP ile ittifak yaparak daha az zararlı çıkarlar’ diyenlerin oranı ise yüzde 30’a ulaşıyor. Yüzde 20.3’lük bir kesim ise cevap vermemeyi tercih etmiş.

- CHP’lilerin yüzde 39.3’üpartilerin kendi adaylarıyla seçime girmesini desteklerken, ‘ittifak olsun’ diyenlerin oranı yüzde 45.1 çıkıyor.

Kendini yere atıp yuvarlamıştı: AK Parti Meclis Üyesi İbrahim Efe sessizliğini bozdu Kendini yere atıp yuvarlamıştı: AK Parti Meclis Üyesi İbrahim Efe sessizliğini bozdu

- İYİ Partililerin yüzde 72.8’i partilerin kendi adaylarıyla seçime girmelerini isterken, ittifakı destekleyenler yüzde 27.5’te kalıyor.

- Seçimlerden sonra Kılıçdaroğlu’na yönelik istifa baskıları arttı. CHP Lideri ise, 5 Kasım’daki kurultayı kazanarak güven tazelemeyi düşünüyor. Peki seçmenler ne düşünüyor?

- Optimar anketine katılanların yüzde 65.7’si ‘Kılıçdaroğlu devam etmemeli’ diyor. ‘Devam etmeli’ diyenlerin oranı ise yüzde 24’te kalıyor. Bu oranlar cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 48 oranında oy almış olan Kılıçdaroğlu açısından düşündürücü.

- Bu soruda da diğer partilerin değil, sadece CHP’lilerin yanıtlarını aktaracağım. ‘Kılıçdaroğlu gitmeli’ diyenlerin oranı CHP’de daha fazla. CHP’lilerin yüzde 70.6’sı ‘Kılıçdaroğlu gitmeli’ derken, ‘kalmalı’ diyenlerin oranı yüzde 23.9’da kalıyor.

- 5 Kasım’daki kurultayda Kılıçdaroğlu ile değişimcilerin adayı olan Özgür Özel yarışacak. Ankete katılanların yüzde 37.3’ü ‘Özgür Özel’ derken, Kılıçdaroğlu’nu isteyenlerin oranı yüzde 24.3 çıkıyor.

- Bu anket CHP delegeleri üzerinde yapılmış bir anket değil. Bu oranlar Türkiye ortalamasını yansıtıyor. Ama CHP kurultayında ne çıkar, ona CHP delegeleri karar verecek.

Editör: Grlyrtts