Sağlam ve güvenilir bir bina inşa etmek, inşaat sektörünün temel hedeflerindendir. İşte sağlam bina yapmak için dikkate almanız gereken önemli faktörleri Mimar Kerem Büyük sizin için açıkladı.

İnşaata başlamadan önce, zeminin taşıma kapasitesini, sıvılaşma riskini ve yer altı su seviyesini analiz etmek için zemin etüdü yapılması gerektiğini belirten Mimar Kerem Büyük, bu bilgilerin, yapı tasarımı ve temel tipi seçimi için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Zemin etüdü, aynı zamanda binanın sağlamlığı için yapılması gereken ilk aşama olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kullanılan malzemeler önemli

Yapılan zemin etüdünden sonra yapıda kullanılan malzemenin önemine dikkat çeken Mimar Kerem Büyük, “Kaliteli ve dayanıklı yapı malzemeleri kullanmak, binanın sağlamlığını artırır. Yüksek kaliteli beton, çelik, tuğla ve diğer yapı malzemeleri kullanarak yapı ömrünü uzatabilir ve olası hasarlara karşı direnci artırabilirsiniz.” dedi.

Deneyimli mimar ve mühendisler tarafından hazırlanmalı

Büyük, “Yapıyı taşıyacak olan kolonlar, kirişler ve döşemelerin doğru tasarlanması ve hesaplanması önemlidir. Yapının mimari ve statik projelerinin, deneyimli mühendisler ve mimarlar tarafından hazırlanması gerekir.” dedi.

Deprem yönetmeliğine uygun olmalı

Her coğrafyanın farklı özellikleri olduğunu vurgulayan Büyük, “Coğrafi konumunuza bağlı olarak, deprem yönetmeliklerine uygun bir yapı tasarımı ve inşaatı gerçekleştirmek önemlidir. Yapı, deprem sırasında oluşabilecek yükleri ve hareketleri emebilmeli ve direnç gösterebilmelidir. İnşaat sürecinde düzenli olarak kalite kontrol ve denetimler gerçekleştirilmelidir. Bu sayede, yapı elemanlarının ve malzemelerinin standartlara uygunluğu sağlanır ve hatalar erken tespit edilerek giderilir.” dedi.

“Binalara periyodik bakım yapılmalıdır”

Deneyimli ve yetenekli işçilerin çalıştığı projelerde yapı kalitesi ve sağlamlığı daha yüksek olacağını belirten Büyük, “İyi eğitimli ve deneyimli işçilerin kullanılması, işçilik hatalarını azaltır ve yapıların sağlamlığını artırır. Yapıların ömrünü uzatmak ve sağlamlığını korumak için periyodik bakım ve onarım çalışmaları yapılmalıdır. Bu çalışmalar, yapı elemanlarının ve sistemlerinin düzenli olarak kontrol edilmesini ve gerektiğinde onarılmasını içerir.” dedi.

Mimar Kerem Büyük sözlerini, sağlam ve güvenilir bir bina inşa etmenin tüm bu faktörlerin göz önünde bulundurulması ve uygun şekilde uygulanması ile mümkün olacağını söyleyerek tamamladı.

Editör: İrem Nur Kaya