Kıble ehli Kabeye yönelerek, namaz kılmanın farz olduğunu kabul edenler Ehli Kıble olarak nitelendirmişlerdir.

Farklı mezhep mensuplarının sadece kendini doğru yolda görüp diğerlerini İslam dairesinin dışına çıkarmaması için alimler iman dairesi içinde

İmanın asgari müştereklerini belirleme ihtiyacı hissetmişerdir. Buna  göre bir kimse Allah'tan başka ilah olmadığına ve Hz. Muhammed  O'nun elçisi  olduğuna inanıyor ve İslamın temel hükümlerini de kabul ediyorsa İslam dairesi içinde sayılır.

Kabeye yönelerek namaz kılmanın en faziletli amel olduğunu belirten namazın kişiyi şirk ve inkardan koruduğunu, hatta namazı terk edenlerin

inkara sürükleneceğini haber veren hadislere göre namaz kılmak alimlerce İslamın ayırıcı vasfı ve Müslümanların asgari müşterek olarak kabul edilmiştir.

Ehli Kıble tabiri farklı mezheplere bağlı bütün Müslümanların bir çatı altında toplar. Ehli sünnete göre Ehli Kıbleye mensup kimseler tekfir edilemezler.

****

Ayet: ....İyilik ve takva hususunda yardımlaşın, günah ve haksızlık yolunda yardımlaşmayın. Allah'tan korkun, çünkü Allah'ın cezası çetindir.(Maide;5/ 2)

Hadis: Amel etmeksizin dua eden kişi, kirişi bulunmayan okla atış yapan kişi gibidir. (İbn. Ebi Şeybe)

Akıllı olan kişi nefsine hakim olan ve ölüm sonrası için çalışandır.

Aciz kişi ise nefsini heva hevesine tabi klan, sonrasında da Allah'tan dileklerde bulunup duran ve bunu görendir. (Tirmizi)

Allah'ım! Gelecek şeylerin hayırlı olanlarını yaptıklarımın hayırlısını, gizli açık şeylerin hayırlısını ve yüksek dereceler istiyorum.(Buhari)