Küçük, orta ve büyük işletmeler için kredi imkanlarının çeşitliliği, ticari yaşamdaki atılımların istikametini belirler. Çünkü finansal kaynaklar yaratarak mevcut işletme hacmine katkı sunmak, farklı alanlarda büyümenin de önünü açar. Bu amaçları uygun şekilde yerine getirmesi için KOBİ’lere çeşitli kredi imkanları sunulur. Bu imkanlar genel olarak KOBİ kredisi şeklinde adlandırılır. KOBİ’lerin kamu – özel fark etmeksizin alabileceği ancak bazı şartları yerine getirmesi gereken krediler hakkında tüm detayları yazımızda derledik.

KOBİ Kredisi Nedir?

Kobi kredisi; küçük, orta ve büyük işletmelerin ticari faaliyetlerini sürdürmek ya da büyütmek amacıyla alabileceği kredi kategorisidir. Bu kategoride yer alan kredilendirme hareketleri bazı şartlara tabidir. 

KOBİ niteliğindeki şirketlerin, kamu destekli kredi kampanyalarına katılması için bu şartları yerine getirmesi gerekir. Aksi halde KOBİ kredisi başlığındaki kredilerden faydalanamazlar. KOBİ kredileri kamu garantörlüğünde verildiği gibi özel sektör temsilcileri tarafından da verilebilir. Bazı kampanyalar ise kamu – özel iş birliği ile yapılır.

KOBİ Kredisi Şartları Nelerdir?

KOSGEB olarak adlandırılan, KOBİ’ler için kredilendirme kurumunun kredi kullandırımları belirli şartlara bağlıdır. Bu şartları yerine getiren ve işletme yeterliliklerini taşıyan KOBİ’ler KOSGEB üzerinden kolaylıkla kredi başvurusu yapabilir.

KOBİ kredisi şartları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

● İşletmenin KOBİ kategorisinde yer alacak niteliklere sahip olması 
● Firmanın devlete herhangi bir borcunun bulunmaması 
● Şirket kredi notunun yüksek risk veya risk grubunda yer almaması 
● Gerekli görüldüğünde ipotek beyan edebilmesi 
● Kredi için şart koşulursa firma adına kefil gösterilmesi

Kredilendirme işlemleri için başvuru yapacak firmaların belirtilen genel şartları taşıması gerekir. Aynı zamanda kredinin türü veya kampanyasına bağlı olarak ek şartlar belirlenebilir.

KOBİ Kredisi Nasıl Alınır?

KOBİ kredisi almak isteyen firmalar bankaları KOBİ’ler için sağladığı özel kampanyalara başvurabilir. Ayrıca KOSGEB tarafından sağlanan kredilendirme fırsatlarına da şirketler tarafından başvuru yapılabilir.

Kamu – özel iş birliğinde veya kamu garantörlüğünde sunulan KOBİ kredileri de kendi içinde belirtilen şartların taşınması halinde başvurulabilecek alternatifler arasındadır. Firmalar söz konusu kredi hizmetine resmi kanallar üzerinden başvuru yapar ve onay alması durumunda krediyi şirket adına kullanabilir. 

KOBİ kredisi; küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin finansal süreçlerine destek olmayı amaçlayan bir kredi türüdür. İşletmenizin finansal süreçlerini rahatlatmak için Figopara’nın KOBİ Finansmanı veya Tedarikçi Finansmanını kullanabilirsiniz.

Figopara, vadesi gelmemiş faturalı alacaklarınızı teminat göstermenize gerek kalmadan, uygun maliyetlerle nakde çevirmenizi sağlayan bir finansman platformudur. Siz de 10.000’lerce KOBİ’yi 20’den fazla banka ve finans kuruluşu ile tek platformda bir araya getiren Figopara’ya üye olarak teklif alabilir, e-faturalarınızı vadesinden önce nakde çevirebilirsiniz.

Editör: İrem Nur Kaya