DÜNYA

Koca ülke ateş topuna döndü! İran'da Mahsa isyanı büyüyor: Elon Musk da devrede

İran'da bir hafta önce meydana gelen olayda 22 yaşındaki Mahsa Amini, başörtüsünü kurallara uygun takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınmıştı. Genç kadın gözaltında hayatını kaybetmişti.

Bu olayın ardından ülkede başlayan isyan dalgası yayılarak büyüyor.

15 şehirde gösteriler 7. gününde de büyüyerek sürerken, protestocularla polis arasında çıkan sert çatışmalarda, 17 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. 

Gösteriler, ülkede son yıllarda patlak veren en güçlü isyan dalgası olarak nitelendirilirken Tahran yönetiminin isyanı bastırmak için silahlı kuvvetler ile paramiliter güçleri devreye soktuğu öğrenildi. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de Amini’nin ölümüne ilişkin soruşturma yürütüleceğini açıkladı ancak bu da protestoların yatışmasına yetmedi.

Gösterilerde Hamaney ve Humeyni karşıtı sloganlar atılırken, ülkede protestocuların haberleşmesini engellemek amacıyla internete kısıtlama getirildiği ileri sürüldü. İran  Devrim Muhafızları ise yalan haber paylaşan kişiler hakkında adli işlem başlatılacağını duyurdu.

Bu arada ABD'li iş adamı Elon Musk'tan da bir açıklama geldi. Musk, uydu interneti projesi Starlink’i İran’da da aktif hale getirmek için girişimlerde bulunacaklarını açıkladı. 

Musk, Starlink’in İran’a uygulanan yaptırımlarda istisna sayılması için başvuru yapacaklarını bildirdi.