Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım altyapısına yapılan yatırımları değerlendirerek, Hızlı Geçiş Sistemi’nin (HGS) yaygınlaştırılmasının otoyol ve köprülerde trafik akışını hızlandırdığını belirtti.
"2024’te yollarımızın standartlarını yükselttik"
Uraloğlu, yolların medeniyetin temel unsurlarından biri olduğunu vurgulayarak, "Yolların sağlıklı işlemesi, trafik güvenliğinin en üst düzeye çıkarılması ve taşıt işletme maliyetlerinin düşürülmesi büyük önem taşıyor. 2024’te, 70 kilometresi otoyol olmak üzere toplam 357 kilometre bölünmüş yol inşa ederek ulaşım altyapımızı güçlendirdik. Ayrıca, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde konforu artırmak amacıyla 860 kilometre bitümlü sıcak karışım kaplama yol yaptık. 36 kilometre uzunluğunda 17 tünel, 146 köprü ve viyadük inşa ederek ülke genelinde ulaşımı daha güvenli hale getirdik." dedi.
HGS sistemleri yaygınlaşıyor
Bakan Uraloğlu, yeni nesil teknolojilerle donatılmış HGS ve Serbest Geçiş Sistemi’nin (SGS) otoyollarda yaygınlaştırıldığını ifade etti. "HGS, engelsiz geçiş, otomatik ücret tahsili ve trafik akışında süreklilik gibi önemli avantajlar sağlıyor. Otoyollarımızda şu anda 270 giriş ve 323 çıkış gişesi HGS sistemine entegre edilmiş durumda. Geçen yıl Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler Köprüleri ile otoyollarda HGS kullanımı toplam 529 milyon 891 bin 855 defaya ulaştı. FSM ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde 146 milyon 685 bin 339, otoyollarda ise 383 milyon 206 bin 516 geçiş gerçekleşti." ifadelerini kullandı.
SGS ile trafik yoğunluğu azalıyor
Serbest Geçiş Sistemi’nin (SGS) yaygınlaştırılmasıyla ücret toplama noktalarında şerit tercihi yapma zorunluluğunun ortadan kalktığını belirten Uraloğlu, “SGS sayesinde araçlar gişelerde şerit değiştirmek zorunda kalmadan normal trafik akışı içinde ücretlendiriliyor. Bu sistem Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler Köprüleri’nin yanı sıra Mahmutbey, Çamlıca, Mecidiye, Torbalı, Kartepe, Gaziantep Batı, Gebze ve Samandıra gibi 20’den fazla noktada tesis edilerek sürücülere büyük kolaylık sağladı.” dedi. Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım altyapısının modernize edilmesi ve vatandaşların daha güvenli, konforlu bir yol deneyimi yaşaması için yatırımların hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.