İnsan, bu dünyada iyi, doğru, güzel ve faydalı olan işleri yapmak; kötü ve yanlış, çirkin ve zararlı işlerden kaçmak ve bunlara engel olmak için vardır.

Nitekim, Yüce Kitabımızda ''iyilik ve takva hususunda yardımlaşın, günah ve haksızlık  yolunda yardımlaşmayın... (Maide; 5/ 2) buyurulmaktadır.

İyilik, insanı insan kılan değerlerin bütünüdür. Bize Rabbimizin rızasını kazandıracak, samimiyetle gönülden kopup gelen her türlü söz, tutum ve davranış iyiliktir.

İyilik; sevincimizi ve kederimizi , varlığımızı ve yokluğumuzu paylaşabilmektir.

Bütün yaratım  yaratılmışlara merhametle davranmaktır. Başkalarına zulmetmek. 

Yetimi gözetmektir, suizandan kaçınmaktır. Güzel söz söylemek, tebessümü elden bırakmamaktır.

İyilik, kapıdaki komşun ile  akrabayla iyi geçinmek anneni ve  babanı üzmemektir.  

Ahde vefalı olmak, derde devalar sunmaktır. Yalnıza arkadaş, yorguna dayanak garibe sığınak muhtaca imdat olmaktır. İyilik kötülüklerin kuşattığı dünyamızı daha yaşanılır kılmak için yarışmak ve yardımlaşmak tır. Özellikle mübarek Ramazan ayında  fakir komşumuz varsa onları gönlünü incitmeden yardım da bulunmak baş görevimiz olmalıdır.

MELEKLER MÜMİNLERE DUA EDİYOR

Melekler yeryüzünü dolaşıp Allah'ı anan toplulukları ararlar.

Bulduklarında ''Koşun'', gelin arayıp durmakta olduğunuz şeye! diyerek sevinçle seslenirler, birbirlerine. Mescitlere uğrayanlar  için af  ve  oradaki müslümanlar için af ve bağışlanma  dilerler.

Oruç tutan müminlere de misafir olurlar. Birisi karşısında yemek yediği zaman gıdasını ibadetinin lezzetinde bulan müslüman için dua ederler.

Hasta ziyaretlerine giden müminleri ''işin ne güzel, gidişin ne hayırlı, kendine cennette köşk hazırladın'' diyerek müjdelerler. (İbn. Mace)

Ve Allah'ın melekleri, müminler için bağışlanma dilerler; '' Rabbimiz pişman olup senin yolunda uyanları bağışla.

Onları cehennemin azabından koru. Rabbimiz! onları da, onların atalarından, eşlerinden, soylarından iyi olanları da kendilerine söz  verdiğin Adn cennetlerine koy.Bir  de onları her türlü kötülüklerden koru'' (Mümin; 40/ 7-9) Amin der müminler yeryüzünde imama uyarak Aminleri meleklerin aminine denk gelince, bağışlanır günahları.

Hadis; Haberiniz olsun! İnsanlarda bir organ vardır ki, o sağlıklı ise bütün vücut sağlıklı olur, o bozulursa  da bütün vücut bozulur. İşte o, kalptir. (Buhari)