SÖZLÜKTE; yaklaşmak anlamına gelen kurban, Allah'a yaklaşmayı Allah yolunda malların feda edilebileceğini, Allah'a teslimiyeti ve şükrü ifade eder. Hicretin ikinci yılında meşru kılınmıştır.

Kurban kesmenin delili; Kitap, Sünnet ve icmâ-i ümmet ile sabittir. Allah Teâlâ'nın Kur'ân-ı Kerîm'de; ''Rabbin için namaz kıl ve kurban kes'' (Kevser, 108/2)

Hz. Peygamber (s.a.v) ''İmkânı olup da kurban kesmeyen bizim namazgâhımıza yaklaşmasın''buyurmaktadır.

(Ahmed b. Hanbel)

Hanefi fıkıh alimleri kurban kesmenin vâcip olduğu görüşündedirler (el-Fetâva'l Hindiyye).

Şafilere göre sünnettir.

Kurban Allah'a yaklaşmak maksadıyla ve yalnız O'nun rızasını kazanmak için kesilir. Allah'tan başkası adına hayvan kesmek haramdır ve bu yola tevessül edenleri Hz. Peygamber (s.a.v) ''Allah'tan başkası nâmına hayvan kesene Allah lânet etsin'' şeklindeki ifâdeleriyle ümmetini uyarmıştır.

Vacip Oluşunun Şartları:

Müslüman, hür ve yolculuk halinde bulunmayıp mukîm olması, nisab miktarı mala sahip olması gerekir. Akıllı ve ergenliğe ermiş olma şartı konusunda ihtilâf vardır. İmam Azam ve İmam Ebû Yûsuf'a göre kurban, kesmekle mükellef olmak için; akıllı ve bülûğa ermiş olmak şartı yoktur. Zengin olan çocuk veya delinin malından velîsi kurban keser. İmam Muhammed'e göre ise, akıl ve bülûğa ermek şarttır.

Fetva bu görüşe göredir. (el-Fetâva'l-Hindiyye).

Kurbanlık hayvanlar ve bu hayvanlarda aranan Şartlar:

''Kurban edilecek hayvanlar,koyun, keçi, sığır, manda ve devedir. Vahşi hayvanlardan kurban etmek caiz değildir. Koyun ve keçinin bir yıllığı kurban edilir. Ancak altı ayını doldurmuş olan kuzu annesinden ayırt edilemeyecek kadar gösterişli ve semiz ise, kurban edilebilir.Sığır ve mandanın iki, devenin ise, beş yaşında olanı kurban edilir. Koyun ve keçi bir kişi adına kurban edilebilir. Sığır ve deveye ise, birden yediye kadar kişiler ortak olabilir. Kurban kesildikten sonra et, tartı ile eşit şekilde paylaşılmalıdır.

Kurban kesilmesi caiz olmayan hayvanlar:

''Bir veya iki gözü kör, kemiğinde ilik kalmayacak kadar zayıflamış, kesileceği yere gidemeyecek derecede topal, kulak veya kuyruğunun yarıdan fazlası kesilmiş veya kopmuş, boynuzunun çoğu kırılmış, memesi kesilmiş, yavrusunu emziremeyen, memesi kurumuş veya memelerinden birisi sütten kesilmiş olan koyun-keçi ile, ikisi sütten kesilmiş sığır-deve, dört ayağından biri kesilmiş olan hayvan, burnu kesilmiş,hayvanlardan kurban olmazlar.''

Kurban kesme Vakti:

Kurban kesme günleri denilen Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günleri kesilir.Onuncu gün kesmek daha faziletlidir. Zilhiccenin onuncu günü ikinci fecir doğmadan önce kurban kesmek câiz değildir. İkinci fecirden sonra Zilhiccenin on ikinci günü güneş batıncaya kadar geçen zaman içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir.

Ancak geceleri kesmek mekruhtur.

Kurban Nasıl Kesilir?

Kurban kesmek için bıçak önceden bilenip hazırlanır ve hayvanın göremeyeceği bir yere konulur. Sonra hayvan ayakları ve yüzü kıbleye gelecek şekilde sol tarafına yatırılır. Hayvanın sağ arka ayağı serbest kalmak şartıyla diğer ayakları bağlanır. Bundan sonra tekbir ve tehlîl getirilir. Arkasından "Bismillâhi Allâh'ü ekber" denilerek, hayvanın boynuna bıçak vurulur. Nefes ve yemek boruları ile şahdamarı denilen iki ana damarı kesilir.

Yapılacak dua:

''Ey Rabbim bu senden ve yine sanadır. Namazım, kulluğum, kurbanım, ölümüm ve dirimim eşi benzeri olmayan âlemlerin Rabbi Allah içindir. Ben bununla emrolundum ve teslim olanlardanım'' demek.

Kurban sahibinin kurban etinden yemesi sevaptır. Çünkü bu Allah'ın bir ziyafetidir.

Bayramlar, sevinçlerin paylaşıldığı, kalplerin yumuşadığı, akraba ve komşuların ziyaret edildiği, yetimlerin sevindirildiği, misafirlerin ağırlandığı mutluluk, sevinç ve ibadet günleridir.

Bu mutlu günü fırsat bilerek,dargınlar barışmalı,akraba ve dostlar ziyaret edilmeli, hastalar ziyaret edilmeli, kabristanları yakın olanların ahirete irtihal edenlerin kabirleri ziyaret edilerek, duada bulunmalıyız. Bu vesile ile halkımızın ve müslüman aleminin Kurban bayramını tebrik eder, Allah'ın rahmet ve bereketinin üzerimize olmasını niyaz ederim.

Daha nice bayramlara.....