FETİHTEN sonra, Hz.Peygamber (S.A.V), akşam namazını kıldırdıktan sonra konak yerine dönüp oturdu. O sırada Zeynep adında bir Yahudi kızı gelerek, Hz.Peygamberi (S.A.V) sordu. Hazırladığı kızartılmış keçi etini vererek,

''Bunu sana hediye etmek istiyorum.''

dedi.

Efendimiz, hediyeyi kabul etti.

Zeynep, getirdiği keçi kebabını Hz.Peygamberin (S.A.V) ve orada bulunan sahabelerin önüne koydu. Peygamber efendimiz, kebaptan bir parça alarak ağzına koydu ama yutmayarak dışarı çıkardı ve

''Ellerinizi kebaptan çekin! Etin zehirlenmiş olduğu bana haber verildi.''diye buyurdu.

Fakat orada bulunanlardan Bişr, etten yemiş durumdaydı. Daha yerinden kalkmadan morardı ve oracıkta can verdi.

Zeynep, yakalanarak, Hz.Peygamberin (S.A.V) huzuruna getirildi:

''Bu kebabı sen mi zehirledin?''

''Kebabın zehirli olduğunu sana kim haber verdi?''

Şu önümde bulunan kürek kemiği haber verdi.

Evet, ben zehirledim.

Peki, bunu neden yaptın?

Seni öldürmek istedim.

Allah (c.c) bunu yapabilecek gücü ve hakimiyeti sana vermemiştir!

Sen benim babamı, amcamı ve kocamı öldürdün. Kendi kendime, ''eğer o gerçekten peygamber ise, yaptığım kendisine haber verilir. Eğer o bir yalancı ise, ölür de kendisinden kurtulmuş oluruz'' dedim.

Sahabeler,

Onu öldürelim mi?

Hayır! O'na ne dokunulacak, ne de işkence yapılacak!

Zeynep affedildi ve serbest bırakıldı. Bunun üzerine Zeynep Müslüman oldu.

***

Mekke'ye yardım..

Mekke'de müthiş bir kuraklik ve kitlik baş göstermişti. Hz.Peygamber (S.A.V), Medine'den arpa ve altın gönderilmesini emretti. Gönderilenleri de Mekke'nin ileri gelinlerinden Ebu Süfyan, Safvan bin Ümeyye ve Süheyl bin Amr'a teslim edilmesini emretti.

Safvan ve Süheyl gelen malları almayı reddettiler. Fakat Ebu Süfyan, gelen malların hepsini teslim aldı ve ihtiyaç sahiplerine dağıttı.

''Allah, kardeşimin oğlunu hayırla mükafatlandırsın! Çünkü o, akrabalık haklarını gözetti''

diyerek, memnuniyetini dile getirdi.

***

Kabe'yi ziyaret..

Hudeybiye'de Kureyş ile yapilan anlaşmaya göre, Müslümanlar o yil Kabe'yi ziyaret etmeden dönecekler, aradan bir yıl geçtikten sonra da engellenmeden ziyaretlerini yapabileceklerdi. Anlaşmanın üzerinden bir yıl geçmiş ve ziyaret zamanı gelmişti. Hicretin altıncı yılında, halka Umreye gidileceği haberi verildi. Hazırlananların sayısı iki bin kişiyi bulmuştu.

Müslümanların Mekke'ye girmelerinden önce, Kureyş'in ileri gelenleri Mekke'yi terk ederek dağlara doğru çekildiler. Hz.Peygamberin (S.A.V) ve Müslümanların Mekke'ye girmelerini gururlarına yedirememişlerdi. Müslümanlar Mekke'de üç gün kaldılar.

Ziyaretlerini ve ibadetlerini yerine getirdiler. Hz.Peygamber (S.A.V), kalma sürelerinin uzatılması için ricada bulunduysa da isteği reddedildi. Müslümanlar ibadetlerini tamamlayarak, Medine'ye geri döndüler.