Libya’nın doğusundaki "hükümetin başbakanı" Ossama Hamad, ülkenin doğusunda meydana gelen sellerde 2 bin kişinin hayatını kaybettiğinden endişe edildiğini açıkladı.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi (TM) tarafından atanan hükümetin Sağlık Bakanı Osman Abdulcelil, sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 27'ye yükseldiğini, bunların hepsinin evlerini su basması sonucu boğularak öldüğünü söyledi. Farklı kentlerden toplam 50 kişinin de kaybolduğunu belirten Abdulcelil, sayının artabileceğini aktardı.

“Yağışlarda 1500'den fazla kişi öldü, 7 bin kişi kayıp”

'Ulusal Birlik Hükümeti' Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, hayatını kaybedenler için 3 günlük yas ilan ederken, ülkenin doğusundaki “hükümet"in İçişleri Bakanı Ebu Zeribe ise “Yağışlarda 1500'den fazla kişi öldü, 7 bin kişi kayıp” açıklamasını yaptı.Zarar gören bölgeler için uluslararası yardım çağrısında bulundu.

Fırtına, Libya'nın doğusundaki Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerini etkiledi. Libya'nın doğusundaki yetkililer, fırtına nedeniyle tüm kamu ve özel eğitim kurumlarında derslere ara verilmesi, dükkanların kapatılması ve sokağa çıkma yasağını içeren bir dizi önlem aldı.

Derne Belediye Meclis Üyesi Ahmed Emdur da Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, Derne'de çok sayıda bina ve konutun tamamen sular altında kaldığını, altyapının sel sularıyla sürüklendiğini, ana yolların yıkıldığını, kamu ve özel mülklerde önemli kayıpların olduğunu belirtti.

AFAD'dan Libya'ya yardım

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), yaşanan sel felaketi nedeniyle Libya’ya yardım gönderecek.

AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, 11 Eylül’de Libya’nın Beydağ, Şehhat, Derna, Bingazi, Al Marj ve Sousse şehirlerinde yaşanan aşırı yağışlar sonucu sel ve su baskınları meydana gelmesi ve Libya hükümeti tarafından yapılan uluslararası yardım çağrısı üzerine yardım gönderilecek.

İsrail, Refah'ta mahalleleri boşaltıyor! İsrail, Refah'ta mahalleleri boşaltıyor!

Libya'ya 150 su üstü ve su altı arama kurtarma personeli, çadır ve çadır içi malzeme, 2 kurtarma aracı, 4 bot ile jeneratörden oluşan ihtiyaç malzemesi gönderileceği belirtildi.

Dışişlerinden Libya'ya taziye mesajı

Dışişleri Bakanlığı, Libya'da meydana gelen Daniel kasırgasında hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayınladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Libya'yı dünden (10 Eylül) bu yana etkisi altına alan ve ülkenin özellikle doğu kıyılarını vuran Daniel kasırgası nedeniyle çok sayıda Libyalı kardeşimizin hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyuyoruz. Dost ve kardeş Libya halkına ve Libya’ya başsağlığı, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Türkiye, her zaman olduğu gibi, bu doğal afet karşısında da kardeş Libya’ya her türlü desteği sağlamaya hazırdır" denildi.

Editör: Nehir Durdağı