TBMM Genel Kurulu’nda DEM Parti’nin kayyum atamalarına ilişkin verdiği grup önerisinin görüşmeleri, hukuk devleti ve siyasi hesaplaşmalar ekseninde gergin tartışmalara sahne oldu.
"Hukuk Eliyle Operasyon Çekiyorsunuz"
AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, seçilmişlerin hukuka uygun hareket etmek zorunda olduğunu belirterek, "Seçilmiş de olsa hiç kimsenin suç işleme, teröre ve terör örgütlerine yardım etme hak ve yetkisi yoktur." ifadelerini kullandı.
Bu sözlere DEM Parti Grup Başkanvekili Koçyiğit, "Kent uzlaşısı formülümüz size büyük kaybettirdiği için burada hukuk eliyle operasyon çekiyorsunuz." diyerek tepki gösterdi.
"Neden Sabah Kapıları Çalınmıyor?"
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin belediyelerinizle ilgili yüzlerce usulsüzlük raporu var. Niye bir sabah onların kapısı çalınmıyor?" sözleriyle AK Parti’yi eleştirdi.
Bu sözlerin ardından AK Parti Ankara Milletvekili Osman Gökçek söz alarak tartışmaya dahil oldu.
Osman Gökçek’ten Melih Gökçek Savunması
Osman Gökçek, babası eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in başkanlık döneminde 500, görevden ayrıldıktan sonra ise 20 soruşturma geçirdiğini ve ifade verdiğini belirtti.
Bunun üzerine Başarır, "Babamın günahını çekmek zorunda değilim." diyerek yanıt verdi.
Tansiyonu Yükselten İddialar
Osman Gökçek, kuliste Başarır'ın kendisine, "Babana rica et, benim hakkımda tweetler atmasın. Ben de babanla ilgili kürsüde konuşmayayım." dediğini iddia etti.
Gökçek ayrıca, CHP’li Mezitli Belediye Başkanı’nın Başarır’ın kayınpederine ait olduğu iddia edilen Bodrum’daki bir evde oturduğunu öne sürdü ve "Mezitli Belediye Başkanı'yla aranda nasıl bir ilişki var? Oradaki arsa artışlarıyla ilgili nasıl bir ilişkin var?" diye sordu.
Başarır ise, kayınpederi üzerine Bodrum’da herhangi bir mülk bulunmadığını ifade ederek, sadece kayınvalidesinin 100 metrekarelik bir evi olduğunu ve bu evin Meclis tarafından soruşturulabileceğini söyledi.
"Kurt ve Eşek" Hikayesiyle Gönderme
Başarır, Osman Gökçek’in mal varlığına yönelik eleştirilerini sürdürerek, "600 milyonluk evim var, 500 milyonu getir, vereyim." sözlerine tepki gösterdi ve şu ifadeleri kullandı:
"Babacığım, bizde 500 milyon para nerede gezer, o kirli para sende olur."
Başarır, konuşmasının sonunda "Kurt ile eşek" hikayesini anlatarak, Gökçek’e göndermede bulundu:
"Kurt ile eşek bir gün tartışır, aslanın karşısına çıkarlar. Kurt yüzde yüz haklıdır ama aslan ona 'Haksızsın' der. Kurt şaşırır ve 'Neden? Ben haklıyım' diye sorar. Aslan cevap verir: 'Çünkü sen eşekle tartışıyorsun.'"
Tartışmalar, TBMM’de siyasi gerilimi yükseltirken, kayyum atamaları ve belediyelerdeki usulsüzlük iddiaları üzerindeki karşılıklı suçlamalar devam ediyor.